Geratrikprofessorn Yngve Gustafson som bland annat medverkat i SVT-progammen "Sveriges bästa hemtjänst" och "Sveriges bästa äldreboende" har ägnat sitt liv åt äldrevård. Han är inte förvånad över Stig Markströms situation.
– Jag får många samtal varje vecka från anhöriga som råkat ut för liknande situationer. Äldre blir diskriminerade inom vården, så har det varit länge, säger Yngve Gustafson.
Stig Markström fick under onsdagen plats på ett korttidsboende. När Norrbottens Media träffade honom timmar innan det glädjande beskedet kunde han knappt dricka vatten själv.
– Det är anmärkningsvärt att ingen gjort något tidigare, säger Gustafson.
Det är oklart vad vårdplanen efter sjukhusbesöket innehöll. I journalerna finns det anteckningar om att han flera gånger efterfrågat en vårdplan, men i slutet av juli tackar han nej till att få en. I anteckningarna står det att Stig redan har fått utökad hemtjänst.
– Det är praxis att man får en vårdplan när man skrivs ut från sjukhuset. Det är viktigt för att patienten ska få en bra rehabilitering. I praktiken spelar det ingen roll att patienten tackat nej, det måste finnas en plan för hur man ska rehabilitera patienten, säger Yngve Gustafson.
Region Norrbotten kan inte uttala sig specifikt om Stigs behandling. Enligt regionen har patienten har rätt att säga nej till en vårdplan. Kommunen ska dock ändå kunna ta hand som patienten på rätt sätt efter utskrivning från sjukhuset.
– Vi gör en bedömning av patienten när den skrivs ut. Sen ska kommunen se till att patientens behov tillmötesgås, säger Irene Brännmark, biträdande verksamhetschef för internmedicin och geriatrik vid Sunderby sjukhus.
I nuläget gör regionen ingen anmälan till Ivo, till skillnad från Luleå kommun.
Norrbottens Media har inte fått ta del av vårdplanen som kommunen går efter. I journalerna går det inte ta del av hemtjänstens insatser hemma hos Stig. Därför går det varken att bekräfta eller dementera de anhörigas uppgifter.
– Det finns regler i Sverige för hur man ska behandla djur, de får inte ha nattfasta, de måste få komma ut varje dag och så vidare. Men det finns inga sådana krav när det kommer till äldre människor. De kan bli liggandes i flera veckor utan att något händer, säger Yngve Gustafsson.