Så långt bra, men Laurence C Smith förklarar att han är sammantaget pessimistisk inför framtiden för världen som helhet. Inte minst som följd av klimathotet och att inte mer sker i rätt riktning. Hur ska människorna klara sig?
– Nuläget är inte bra, politiker kan ändra sig snabbt men den kännedom som finns har funnits i tjugo år.
Laurence C Smith har precis avslutat en föreläsning i universitetet i Luleå. Många kom, Smith beskrivs som ett aktat namn. Han är professor vid University of California (universitetet i Kalifornien) i Los Angeles och talar regelbundet vid World economic forum.
Vatten A och O
På onsdagen, vid sitt första besök i Sverige, ramade han in förutsättningarna till år 2050 och i vissa sammanhang 2100.
Kring 2050 kan jorden ha 9,6 miljarder invånare eller fler. Beroende på utveckling kan talet vara lägre, i vissa länder går det bakåt nu.
Stora resurser kommer i vilket fall som helst behövas. Länder som USA, inkluderande Alaska, samt Kanada, Ryssland och nordiska länder har detta.
Trots rening och andra åtgärder kommer bra vatten är vara en eftertraktad resurs för försörjningen. På norra delen av klotet ökar vattenresursen i älvarna som följd av mer regn.
Med klimatförändringar öppnas också väg för ökad skeppning där is tidigare varit ett hinder.
Plågas
Klimatförändringarna innebär att delar av världen drabbas hårt av torka och översvämningar. Länderna i norr klarar sig bättre.
Olja och gas går att utvinna i arktiska områden. Laurence C Smith pekar på att länderna insett vad konflikt om de resurserna kan medföra. De vill komma överens.
Människorna i nämnda länder har en inställning som flyttbara. Länderna är fredliga och i stort välordnade. De kan dra till sig utbildade människor. Så gör Kanada, och ökar kraftigt i befolkning årtiondena framöver, medan Ryssland, där immigration är en het potatis, minskar. Sverige har 10,6 miljoner människor 2050, enligt prognosen.
Borde inte
Världens fokus flyttas alltså norrut. Om detta har Laurence C Smith skrivit i en omtalad bok; The new North.
– Sammanfattningsvis står den här delen av världen inför både ont och gott. Det goda väger över, säger han.
Han varnar däremot bestämt för att inskränkt låta det budskapet dominera, för utsikterna i stort är alltså dåliga. Världen borde ju heller inte ta i bruk den olja och gas som finns i nordliga delen av klotet.
– Ändå tänker de göra det.