Professor: LKAB har en felaktig strategi

LKAB måste bli en global spelare för att överleva. Det kan företaget göra genom att utnyttja sina unika kunskaper i gruvteknik. Det säger professor Magnus Ericsson vid LTU.

BÄTTRE  STYRELSE. "LKAB måste få styrelseledamöter som har internationell gruvkompetens". Det säger professor Magnus Ericsson vid Luleå tekniska universitet.

BÄTTRE STYRELSE. "LKAB måste få styrelseledamöter som har internationell gruvkompetens". Det säger professor Magnus Ericsson vid Luleå tekniska universitet.

Foto: Linda Wikström

Luleå2012-04-14 06:00

Enligt Magnus Ericsson har LKAB felaktig strategi: företaget har koncentrerat sig på järnmalmsfyndigheter i Malmfälten. Han ser Northlands etablering i Pajala som ett underbetyg för det statliga gruvbolaget.

- Varför har inte LKAB startat gruvor i Pajala? Jo, det beror på att man är så Malmfältsfixerad. Och det är ett feltänkande, säger Ericsson.

Han anser att LKAB måste bli betydligt större för att bli ett gruvföretag som märks på marknaden. I det sammanhanget talar han om hur företaget under lång tid haft en produktion på runt 20 miljoner ton. Han säger att det har gjort att företaget marginaliserats på marknaden.

Välkomnar planer
Nu välkomnar han LKAB-ledningens planer på att på sikt öka produktionen till 37 miljoner ton. Men han anser att den målsättningen är för låg. Han motiverar det med att företaget är så litet att marknaden knappt räknar med det. Och det är just det som Magnus Ericsson vill ändra på.

- LKAB måste på sikt ha en produktion på runt 100 miljoner ton för bli ett företag som alla räknar med. Och för att komma dit måste man köpa in sig i gruvor i Afrika och Sydamerika. Företaget har alla chanser att klara det eftersom man är världsledande på gruvbrytning under jord.

Professor Ericsson menar att LKAB kan använda sina kunskaper för att köpa andra gruvföretag eller bli delägare i dem. Dessutom menar han att företaget kan skapa en teknikdivision som kan sälja tjänster till andra gruvföretag.

Magnus Ericsson anser att LKAB:s koncernledning har den insikt som behövs. Samtidigt talar han om hur styrelsen utgör en hämsko.

- Styrelsen behöver få ledamöter som har internationell gruvkompetens. Om den skulle få fler professionella ledamöter skulle företaget kunna bli den globala spelare som företaget behöver bli.

Fotnot: Magnus Ericsson är inte bara professor i mineralekonomi vid Luleå tekniska universitet.

Han är också vd och en av grundarna av Raw materials group. Det är ett företag som arbetar med analyser och prognoser som gäller mineralmarknaden.

Företaget har kunder runt om i världen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!