En grön knapp med texten Utsatt för våld av närstående? läggs upp på Luleå hockeys hemsida. Knappen går till en sida där landstinget, kommunerna, länsstyrelsen, polis och åklagare samlar information om stöd till våldsutsatta personer.
- Vi vill öka medvetenheten om problemet, säger Thor Stöckel, klubbdirektör.
Föreningen sällar sig till den pågående kampanjen Bryt tystnaden. A-laget deltar på onsdag i ett seminarium med den amerikanske genusforskaren Jackson Katz.
- Vår avsikt är att komma med en stor del av laget, tränare och ledning för att få större insikter.
"Våga berätta"
Forwarden Niklas Olausson deltar i kampanjen.
- Jag tycker att det är en av de viktigaste frågorna i samhället. Många kvinnor lever i förhållanden där de förtrycks, men vågar inte anmäla. Man vågar inte säga hur det går till hemma, man kanske skäms. Kan vi hjälpa en eller två att berätta så är det bättre än noll, säger han.
Våldsförebyggande
Föreläsaren Jackson Katz arbetar våldsförebyggande med män och pojkar i skolan, idrotten och armén i USA. Han har skrivit boken The Macho paradox why some men hurt women and how all men can help.
- En av hans teser är att problemet ligger hos männen som grupp och inte hos kvinnorna som många gånger är offren. Kan vi som grupp uppmärksamma det här och bidra till att våldet minskar så är alla glada över det, säger Thor Stöckel.
Blir det fler aktiviteter för Luleå hockey i höst?
- Nu tar vi första steget. Sedan blir det intressant att följa upp i samtal med dem som närvarar under föreläsningen, säger Thor Stöckel.
"Krävs mod"
Projektledaren Annika Stävenborg, Kommunförbundet Norrbotten, hoppas att Luleå hockeys beslut ger ringar på vattnet.
- Vi ser våld som växer utifrån maskulinitet och makt, där måste man vara vaken. De är ledare och spelare, starka förebilder. Det är viktigt att de tar avstånd men också är beredda att arbeta med sig själva. I och med modet som de visar, för det krävs det krävs mod för att gå emot normer, hoppas vi att fler följer efter, säger hon.