Problemen fortsätter

Under hela den här veckan råder operationsstopp på Sunderby sjukhus. Skalpellen ska bara fram i yttersta nödfall. Det finns nämligen inte tillräckligt med personal. Läget är under kontroll, hävdar landstinget. Men läkare varnar för att akutvården kan kollapsa.<BR>- Vi är väldigt sårbara just nu, säger sektionschefen Krister Tano på Sunderby sjukhus.

LULEÅ2007-07-25 06:00
Kuriren skrev i går om hur intensivvården hårdbantas under sommaren. Alla vill ha semester och landstinget vill inte bekosta vikarier.
På Sunderby sjukhus går man ner från sex tillgängliga platser på intensivvården till fyra under sommarmånaderna. En tredjedel färre.
Läget är under kontroll, vi har tillräckligt med personal, menar landstinget.
Kuriren kan avslöja att så inte är fallet.
Från och med i måndags råder det nämligen operationsstopp på sjukhuset.

Ödesvecka
I början av sommaren gick ledningen ut med ett internt meddelande och uppmanade avdelningarna att inte planera in några operationer som alls under vecka 30, det vill säga den här veckan.
Varför?
- Vi har hamnat i en nödsituation. Det finns helt enkelt inte tillräckligt många sjuksköterskor på intensivvården för att klara av annat än de mest akuta fallen, säger Krister Tano, sektionschef på Sunderby sjukhus, öron/näsa/hals.
Vad innebär det i praktiken?
- För min avdelning innebär det att man tvingas prioritera bort allt som inte är mest akut. Och det kan ibland vara svårt att välja, för även om en återkommande infektion eller en halsmandeloperation inte är livshotande så kan de vara smärtsamma eller störande, säger Krister Tano som ändå menar att hans avdelning har en relativt gynnsam situation.
- Det finns avdelningar som har det ännu tuffare. Om du tar allmänkirurgi till exempel, så har de många fler patienter och dessutom allvarligare sjukdomar. Det kan till exempel handla om cancersjuka patienter som måste vänta med operation,
säger Krister Tano.

Systemkollaps
Finns det ingen fara att systemet kollapsar när man jobbar på gränsen?
- Jo, det gör det. Just nu är vi väldigt sårbara om det skulle inträffa något oförutsett. Det är klart att ingen vill jobba med sådana här förutsättningar och det är jobbigt att patienterna måste vänta på att få hjälp, säger Krister Tano som menar att problemet inte upphör efter den här ödesveckan.

Glöm vårdgarantin
- Det största bekymret är inte den här veckan, den går ju ändå ganska fort. Problemet är att vi praktiskt taget inte opererar under sommaren, som i vårt fall varar i tre månader. Det är helt omöjligt att klara av vårdgarantin, som säger att patienter ska opereras inom tre månader från det att de hamnat på väntelistan. Jag vet inte vad lagen säger, men i praktiken blir garantin automatisk uppskjuten eftersom det inte genomförs operationer, säger Krister Tano.
Tre månader, varför så lång tid?
- Så ser semesterperioderna ut och det är inte mycket vi kan göra åt det, för vi får av kostnadsskäl inte ta in vikarier.
Vad säger patienterna?
- De är införstådda med att det funkar så här. Det är faktiskt väldigt få patienter som kräver att bli opererade under sommarmånaderna. De verkar veta hur vården funkar under sommaren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om