Privatläkare får inte överlåta etableringar

Inga överlåtelser får ske av privatläkares etableringar. Oppositionspartiernas argument om mångfald och kostnadseffektivitet bet inte på landstingsledningen.
- De är ett otyg och besvär för landstinget. Och så kostar de oss 100 miljoner kronor tillsammans med sjukgymnasterna, säger Kent Ögren.

LULEÅ2007-04-25 06:00
Det brukar inte vara några större ideologiska debatter på landstingsstyrelsens sammanträden. Men sammanträdet på tisdagen var ett undantag. Debatten uppstod i samband med att styrelsen skulle behandla ansökningar från fyra privatläkare. Läkarna, som alla uppnått pensionsålder och mer än det, vill överlåta sina etableringar till yngre läkare.

Väntat på signaler
Kent Ögren sade att landstinget väntat på signaler från regeringen om en lagändring när det gäller överlåtelse av etableringar men också om nyetableringar. Enligt Ögren kommer ingenting att hända förrän tidigast i höst. Därför valde landstingsledningen att ge läkarna besked nu: ingen av dem får tillstånd att överlåta sina etableringar.
Han motiverade det med bedömningar som de olika verksamheternna gjort, att de klarar av att ta emot privatläkarnas patienter.
Moderaten Hans Swedell försökte få landstingsledningen att ändra inställning. Han talade om olika ideologiska synsätt.

Skapar mångfald
- Genom att låta läkarna överlåta sina etableringar skapar man en mångfald som är bra också för landstinget. Och vi vet att paret Hassler är kostnadseffektiva. Ett nej skulle innebära att vi skickar fel signaler, sade Swedell och stöddes av de tre andra borgerliga partierna.
Sjukvårdspartiet vill också att de fyra privatläkarna ska få överlåta sina etableringar. Gruppledaren Kenneth Backgård sade att det skulle vara bra för landstinget "speciellt som man är pressad av vårdgarantin".

Inga fördelar
Kent Ögren ser inga som helst fördelar med vare sig privata läkare eller privata sjukgymnaster.
- De är ett otyg och besvär för landstinget. Och så kostar de oss 100 miljoner kronor per år, privatläkarna 50 miljoner kronor per år och sjukgymnasterna lika mycket.
Kristdemokraternas Birgit Stöckel menade att Ögren har helt fel när det gäller privatläkarna och kostnadseffektivitet. I det sammanhanget talade hon om gynekologen Birgit Hassler.
- Hon får 575 kronor av landstinget för varje patient - ett läkarbesök på en vårdcentral kostar landstinget 1.500 kronor. Plus kostnaden för prover och eventuellt besök hos specialist.

Kostnadseffektiva
Enligt Stöckel visar det att Hassler är mer kostnadseffektiv än landstingets egen verksamhet. Stöckel sade också att Hassler har mer avancerad utrustning än vårdcentralerna. Enligt henne betyder det att patienterna sparar ett besök jämfört med besök på vårdcentral. Och att det gör hennes verksamhet än mer effektiv.
Stöckel refererade också till samtal som hon haft med sjukvårdsministern. Enligt de uppgifterna kommer regeringen att tillåta överlåtelse av etableringar från årsskiftet eller till nästa sommar. Däremot kommer man inte att tillåta fri etablering.
Kent Ögren talade om den lagändring som regeringen inför redan vid halvårsskiftet. Då avskaffas åldersgränsen på 70 år för läkare. Enligt Ögren kan privatläkarna därför arbeta vidare tills dess att regeringen tillåter överlåtelse av etableringar.

Fyra läkare berörs
I väntan på lagändringen sade alltså landstingsledningen, socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet, nej till de fyra läkarnas begäran. De som berörs av beslutet är Leo och Birgit Hassler, Thore Gustavsson och Eilerth Sjölund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!