Privata pengar kan rädda Norrbotniabanan
Banverket vill finansiera bygget av bland annat Norrbotniabanan med privata pengar.- Personligen tycker jag att infrastruktur ska vara offentligt finansierad men i partiet finns diskussioner om att tillåta privata pengar, säger Kristina Zakrisson (s), riksdagsledamot och distriktsordförande.
De två statliga verket har listat fyra väg- och lika många järnvägsprojekt som de anser kan byggas med hjälp av privata pengar - Norrbottniabanan är ett av projekten.
- Jag är positiv till de här tankarna, dels för att hålla Norrbotniabaneprojektet levande och dels för att det är ett sätt att känna de företag som säger sig vilja använda banan på pulsen, säger riksdagsmannen Krister Hammarbergh (m).
Finska pengar
Hammarbergh menar att privat finansiering också är ett sätt att förbinda privata företag att verkligen använda järnvägen för sina transporter och inte exempelvis båtfrakt.
- Jag tror dessutom att man får ned kostnaderna om en entreprenör bygger banan och dessutom är det ett sätt att få bättre kvalitet på infrastrukturen, menar han.
Hammarbergh tror också att den finska stålindustrin skulle kunna vara en tänkbar finansiär för Norrbotniabanan och även norska intressen.
Staten hyr
Finansieringsformen som regeringen överväger att prova kallas OPS, offentlig-privat samverkan, och kan ha många olika former men den modell som föreslås går i stora drag ut på att en privat entreprenör bygger och underhåller vägen eller järnvägen. Staten går sedan in och hyr sträckan under ett bestämt antal år, ofta är kontrakten flera decennier långa.
Kristina Zakrisson berättar att socialdemokraterna i länet diskuterar frågan med privat finansiering och att det finns de som tycker att det ska tillåtas - om det är den enda möjligheten att få tillstånd ett bygge så fort som möjligt.
- Min egen åsikt är att det här är ett samhällsansvar och pengarna som behövs finns definitivt i statens kassa.
Zakrisson menar också att diskussionen om en privat finansiering av Norrbotniabanan aldrig hade uppstått om vi hade haft en socialdemokratisk regering.
Krister Hammarbergh menar tvärtom att det inte spelar någon roll för frågans behandling vilken regering som sitter vid makten.
fakta
Föreslagna framtida OPS-satsningar
Vägar: E 22 mellan Hurva och Kristianstad, E 4 över Sundsvallsfjärden, riksväg 50 mellan Mjölby och Motala samt Södertörnsleden i Stockholm.
Järnvägar: Simrishamnsbanan, Ostlänken, Norrbotniabanan samt järnvägen mellan Mölnlycke och Bollebygd.
Järnvägar: Simrishamnsbanan, Ostlänken, Norrbotniabanan samt järnvägen mellan Mölnlycke och Bollebygd.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!