Prisvärt avslöjande

Kurirens Luleåreportrar Johanna Hövenmark och Peter Johansson får i dag i Stockholm ta emot Svenska Carnegie-Institutets journalistpris för år 2011.

KURIRENJOURNALISTER PRISAS. En omfattande granskning av läkares förskrivning av narkotikaklassade preparat har gjorts av Kurirens Johanna Hövenmark och Peter Johansson. I dag får de ta emot Svenska Carnegie Institutets journalistpris.

KURIRENJOURNALISTER PRISAS. En omfattande granskning av läkares förskrivning av narkotikaklassade preparat har gjorts av Kurirens Johanna Hövenmark och Peter Johansson. I dag får de ta emot Svenska Carnegie Institutets journalistpris.

Foto: Håkan Gidlöw

Luleå2011-11-29 06:00

Videon är inte längre tillgänglig

De får priset på 30.000 kronor med följande motivering:

"För att enträget, engagerat och med stor genomslagskraft ha belyst faran med läkare som överförskriver narkotikaklassade läkemedel".

Journalistpriset utdelas varje år till en journalist eller fler som gjort särskilt förtjänstfulla insatser i fråga om dokumentärreportage eller forskningsinformation inom något av områdena drogmissbruk, kriminalitet eller andra betydande nutida samhällsproblem.

- Det började med att vi fick uppdraget att kolla hur vanligt det är att läkare överförskriver narkotikaklassade preparat. Vi fattade att det här skulle bli ett tidskrävande jobb. Därför var det skönt att vi blev två som kunde bolla uppgifter mellan varandra och sporra varandra, säger Johanna Hövenmark.

Inne i rättsligt skede
- En annan infallsvinkel var att vi konstaterat att fyra unga män på kort dött av överdoser av narkotikaklassade läkemedel. Sammanlagt har vi skrivit ett 60-tal artiklar i ämnet. Mest har det handlat om den så kallade drogläkaren som arbetat vid en vårdcentral i Norrbotten. Sedan via två bemanningsföretag och till sist arbetade han åt landstinget i Västerbotten. Det stora genombrottet kom när vi svart på vitt avslöjade att drogläkaren via e-post försökte byta till sig sex genom att förskriva narkotiska preparat till kvinnliga patienter, säger Peter Johansson.

Energin tillbaka
- Först när vi publicerade läkarens e-post fick han sparken i Västerbotten. Nu är affären inne i ett rättsligt skede. En åklagare från Luleå har inlett en förundersökning. Och Socialstyrelsen har gjort en helomvändning, från förslaget att låta läkaren behålla sin legitimation med prövotid till förslaget att dra in den helt. Socialstyrelsen kände från början till att läkaren skickat sex-SMS till patienter men avstod från att höra de kvinnor som drabbats, säger Johanna Hövenmark.

Hur har ni hållit uppe inspirationen under det halvår ni jobbat med artikelserien?

- Det är så lätt att jobba med Johanna. Hon brinner verkligen för saken, säger Peter Johansson.

- Hela tiden har vi haft känslan att det måste finnas mer i den här historien. Och jobbet har varit inspirerande just för att vi varit två, säger Johanna.

Johanna har ett förflutet som reporter inom sjukvården. Och Peter jobbar som kriminalreporter.

Båda vill även passa på att nämna det starka stödet från chefer och kolleger som presenterat alla artiklar i tidningen.

- Det har varit spännande att få jobba långsiktigt. Redaktionen har en sådan bredd. Jag vill likna vårt jobb vid ett maratonlopp. Plötsligt är all energi borta. Men sedan når man ännu ett genombrott och energin är tillbaka, säger Johanna.

Namn: Johanna Hövenmark

Ålder: 35 år

Bor: I lägenhet på Skurholmen

Familj: Gift med Tobias, sonen Kasper, 5

Kommer från: Jokkmokk

Fritidsintressen: Träning, film, teater och umgås med nära och kära

Vad önskar du mest av allt just nu?

Att min farmor Aili och farfar Ivan i Umeå får plats i ett fint äldreboende.

Namn: Peter Johansson

Ålder: 47 år

Bor: Radhus, Björkskatan

Familj: Emmy, 3

Kommer från: Malmberget

Fritidsintressen: Elitmotion och jakt

Vad önskar du mest av allt just nu?

Slut på alla krig, svält och ett mer solidariskt samhälle.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!