Priset på grönt får en att se rött
Frukt-ansvärt dyrt. Det konstaterar de svenska kunderna när de ska handla bananerna och gurkan till hushållet. Sedan i fjol har priset på grönsaker stigit i genomsnitt med nära 16 procent. Det är den högsta nivån på 15 år.
Foto:
Prisökningen på grönsakerna är tre gånger så stor som genomsnittet för matpriserna i Sverige som ligger på cirka fem procent. Bland de grönsaker som riktigt sticker ut i prisökningsligan är purjolöken - 85 procents ökning. Andra kostsamma grönsaker är gurkan med 58 procents prisökning sedan i fjol, blomkålen 35, tomater och sallad 21 procent, champinjoner 14 procent, paprika tio, lösviktspotatis nio och tvättade morötter sex procent.Mera löksoppa
Ska man komma billigare undan så gäller det att äta mycket vitkål och gul lök för här har faktiskt priserna sjunkit, kålen med sju procent och löken med nio procent. Mera vitkålsstuvning och löksoppa då.- Ja, nog har det blivit dyrare allt, säger kunden Cecilia Landström som är och handlar med döttrarna Clara Åström 2 år och Kajsa Landström sju. Men frukt och grönt får kosta.- Man köper det man behöver så är det, man kanske inte tar den dyra asken med physalis men i övrigt så, säger Cecilia.Tusenlappen dyrare
- Men man skulle då inte ha råd att vara vegetarian, det skulle bli tusenlappen dyrare. För ett tag sedan testade vi GI-metoden hemma. Men det blev för kostsamt, konstaterar hon.Miriam Mozel Öström står och väljer frukt:- Man köper det man tycker om men kanske inte i några större mängder när det är dyrare. Man anpassar sig.Anna Stafström som just förser sig med lök berättar att hon handlar det hon behöver:- Jag tänker inte så mycket på priset, säger hon och väljer en fin lök som hör till de varor som sjunkit i pris.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!