Prischocken på diesel – därför är det så dyrt

Riktpriset för diesel har höjts till 19,17 kronor per liter på bemannade stationer. En förklaring till prischocken är att efterfrågan på drivmedel skjutit i höjden sedan samhället öppnades den 29 september.

Dieselpriset har passerat 19 kronor per liter.

Dieselpriset har passerat 19 kronor per liter.

Foto: Frida Enberg

Luleå2021-10-08 11:42

Skälen till prischocken är flera enligt Sofie Quant, kommunikationschef på branschorganisationen Drivkraft Sverige.

– Faktorer som påverkar priserna på bensin och diesel är tillgång och efterfrågan, det är produkter som handlas på en global marknad. Om lagernivåerna sjunker eller efterfrågan ökar, så stiger priset, säger hon.

Priset på råolja har i år stigit med nästan 60 procent.

– Vi ser att energipriserna globalt är väldigt höga. Det är en ökad efterfrågan när restriktionerna efter pandemin lättar, säger hon. 

En annan anledning till prisrusningen är klimatomställningen.

– Branschen arbetar med något som kallas reduktionsplikt och det syftar till att minska växthusgasutsläppen från bensin och diesel. Det gör man genom att blanda in biodrivmedel och de är i dag dyrare än fossila drivmedel, säger Sofie Quant.

I en liter diesel kan uppåt hälften vara förnybart bränsle, vilket resulterar i att utsläppen av växthusgaser minskar med omkring en fjärdedel.

– Vi jobbar för att klimatnyttan som redan i dag finns i biodrivmedlen ska räknas med i EU:s energiskattedirektiv, som revideras just nu. I dag är ungefär 60 procent av bensinpriset och 45 procent av dieselpriset skatt, säger Sofie Quant.

OK Norrbottens vd Staffan Magnusson konstaterar att prishöjningen slår hårt mot deras medlemmar.

– Norrbottningarna är beroende av bil, men priserna ligger utanför vår kontroll, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!