Prisade sjuksköterskorna: "Här ska vi sätta diplomet"

Tänk dig att få ett diplom och en prischeck på 275 000 kronor för ditt dagliga arbete. Sjuksköterskorna Karin Östling och Maria Haraldson vet hur det känns. "Man känner stolthet."

Foto: Lars-Göran Norlin

LULEÅ2018-11-25 15:57

På Sunderby sjukhus hjärtsviktsmottagning finns de två stolta sjuksköterskorna som nyligen tilldelades Vårdförbundets pris på en gala i Stockholm.

De uppmärksammas för sitt utvecklingsarbete.

– Vi jobbar för att skapa ett mer strukturerat omhändertagande för patienter med hjärtsvikt. Vårt fokus ligger alltid hos den enskilda patienten, understryker Maria Haraldson.

Beräkningar visar att cirka 250 000 svenskar drabbas av hjärtsvikt. Alla är inte medvetna om sjukdomen, som kan ha ett långsamt, smygande förlopp.

Det är en folksjukdom som blir vanligare med stigande ålder och innebär att hjärtat inte orkar pumpa tillräckligt med blod i kroppen.

– Det går inte att bota hjärtsvikt, men det finns mediciner som kan ta bort de flesta följdverkningar och ge patienterna ett bra liv, förklarar Maria Haraldson.

2009 valde Sunderby sjukhus att öppna en sjuksköterskeledd hjärtsviktsmottagning. Karin Östling har varit med från starten tillsammans med kollegan Elisabeth Hagald som gick i pension i början av året. För tre år sedan knöts Maria Haraldson till mottagningen.

Under de senaste åren har utvecklingsarbetet inriktats på att förbättra vården genom ett ökat teamarbete. En hjärtsviktskola har inrättats där patienter och anhöriga får lära sig att leva med sjukdomen. Utbildningen innehåller också kunskaper om vikten av rätt kost, motion samt risker med rökning och alkohol.

– Efter diagnosen ser vi till att patienten får rätt medicinering och rätt doser. Genom att samarbeta med fysioterapeuter, arbetsterapeuter, kuratorer och dietister kan vi göra omhändertagandet ännu bättre, betonar Maria Haraldson.

Vårdförbundspriset innebär en officiell kvalitetsstämpel för arbetet på hjärtsviktsmottagningen.

I Region Norrbotten finns i dag en nytillsatt expertgrupp under ledning av hjärtspecialisten Ann Wanhatalo som ser över vården för hjärtsvikt.

– Jag skulle vilja att vårt arbetssätt spreds till primärvården. Många norrbottningar kan ha drabbats av hjärtsvikt utan att veta om det. Det vore bra att skapa ett system där man kan upptäcka sjukdomen i ett så tidigt skede som möjligt. Ju tidigare, ju bättre. Man bör uppsöka hälsocentralen om man upptäcker någon av varningssignalerna, speciellt om man har astma, bronkit eller KOL, säger Karin Östling.

Indikationer på sjukdomen kan upptäckas bland annat via ett blodprov.

Så upptäcker du hjärtsvikt

När hjärtat drabbas av svikt orkar hjärtat inte pumpa ut tillräckligt med blod i kroppen, vilket medför att cellerna får för lite näring och syre. Här är varningssignaler för hjärtsvikt:

Du är trött och orkar mindre.

Du blir lätt andfådd.

Du har svullna anklar och ben.

Du kan ha ont i magen och få svårt att äta.

Du får hjärtklappning.

Du har svårt att sova på plant underlag.

Du behöver kissa på natten.

Källa: Vårdguiden 1177

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!