Prisade Rubus Arcticus-stipendiater

Det betraktas som ett av Sveriges finaste kulturstipendier, Rubus Arcticus. I onsdags var det dags igen för utdelning till fyra värdiga,däribland den unga samiska musikkonstnären Sofia Jannok från Gällivare.

LULEÅ2006-11-16 06:00
Rubus Arcticus delas ut till fyra kulturpersonligheter som får 100.000 vardera. Vidare delas ett heders och förtjänststipendium och ett idrottsstipendium ut om vardera 50.000 kronor.
För år 2006 är stipendiemottagarna alltså Sofia Jannok ,Gällivare, för sitt musikskapande, Magnus Fredriksson, Kiruna för sitt filmskapande, Cecilia Hansson, Luleå/ Stockholm, för sitt författande och Jenny Välitalo, Gammelstad, en av Sveriges främsta musiker på instrumentet viola.

Högtidlig ceremoni
Heders och förtjänststipendiet gick till både i Norrbotten och hela landet samt internationellt namnkunnige slöjdaren och konstnären Lars Pirak från Jokkmokk. Och idrottsstipendiet, gick till 21- årige alpine skidåkaren Anton Lahdenperä från Gällivare sportklubb.
Stipendierna överlämnades vid en högtidlig ceremoni vid landstingsfullmäktigets öppnande i landstingshusets sessionssal. Alla stipendiaterna var på plats utom Sofia Jannok som medverkade vid Ikeas öppnande i Haparanda och formellt får sitt stipendium först i dag torsdag. Hon hann dock anlända för att ansluta till de andra i den hedrade gruppen.
Vad man ska använda pengarna till är den stående frågan och vad stipendiet betyder. Vi ställde förstås dessa till de sex stipendiaterna.
Sofia Jannok:
- Jag kommer att fortsätta producera CD-skivor. Stipendiet betyder mycket och jag tycker det känns som det finns ett sug efter min musik säger Jannok som i motiveringen för stipendiet har "tillfört den samiska musikvärlden en ny dynamisk energi".
Jenny Välitalo:
- Att hålla sig med instrument kostar mycket pengar, så pengarna kommer väl till pass. Sen skulle jag gärna vilja arbeta ännu mera med barn och ungdomar och musiklärare för att föra ut den här musiken till alla.

Medverkar som solist
Jenny Välitalo har spelat i en rad av Sveriges främsta symfoniorkestrar och syns i dag ofta Norrbottens kammarorkesters produktioner. Nu närmast kommer hon att medverka som solist i Luleås nya kulturhus den 28 januari.Då framför hon Waltons violakonsert tillsammans med Luleå orkesterförening.
Cecilia Hansson:
- Jag håller på med min tredje bok i en trilogi om Luleå på 80-talet. Stipendiet betyder att jag nu kan köpa mig lite tid att skriva på heltid. Det känns också väldigt speciellt att ha fått stipendiet från det område där man växt upp, i Luleå, förklarade Cecilia Hansson.
Magnus Fredriksson:
- Jag kommer att investera pengarna i filmskapande, och filmen Lukas pappa är inte kanin, förklarade Fredriksson vars filmskapande faktiskt är minst sagt lika känt här hemma som i exempelvis Korea. Regissören arbetar tillsammans med kollegor med att skapa animerad film för barn och vuxna .
Anton Lahdenperä.
-Jag har en räkning från i somras på en resa till nya Zeeland som ska betalas, förklarar denne alpine skidåkare som kommer att lägga en bit av stipendiet på det. I övrigt är siktet inställt på en framgångsrik skidkarriär i Stenmarks anda.

21-årig SM-kung
Närmast ska 21-åringen till Colorado i USA för att delta i världs­cuptävlingar. Som nybliven senior blev han två i den totala Europacupen i slalom vilket gav en plats i världscupen. Han är även SM-kung med tre guld och ett brons.
Lars Pirak:
- Stipendiet betyder mycket för mig: Jag kommer att arbeta med produktion av mina grafiska blad, förklarade Lars Pirak som vunnit beundran och respekt för sitt konstnärsskap i en bred produktion som han fortfarande, trots hög ålder, upprätthåller.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om