Prisade karameller från Svartöstaden

-  Det började med att jag och min man drev kioskbutiken Karamellen i Luleå. Året var 1995 och vi fick besök av en kvinna som brutit båda armarna. Hon frågade om vi kunde koka knäck till hennes son. Och det gjorde vi också. Vi fortsatte och utvecklade egentillverkningen av godis och sålde i butiken.

MASSOR MED HALLONKONFEKT. Luleå Konfektyrs ägare och chef Carina Johansson visar upp en form med hallonkonfekt som får stå ett tag och torka till innan det är dags att förpacka godise. Här står Carina mitt i gårdsbutiken i Svartöstaden.

MASSOR MED HALLONKONFEKT. Luleå Konfektyrs ägare och chef Carina Johansson visar upp en form med hallonkonfekt som får stå ett tag och torka till innan det är dags att förpacka godise. Här står Carina mitt i gårdsbutiken i Svartöstaden.

Foto: Håkan Gidlöw

Luleå2012-01-30 06:00

Carina Johansson, 40, berättar om hur ett möte kan resultera i så mycket och historien om hur Luleå Konfektyr startades. Carina är också firmans ägare och chef.

- Rätt snart var vi tvungna att hyra in oss på Kronan. Det var där firman kom till. Och sedan sex till sju år har vi nu tillverkningen och butik i större lokaler i Svartöstaden.

När godistillverkningen i Kronanområdet startade handlade det mest om kolor. Smakerna hade lokal anknytning, som hjortron, blåbär och rabarber. Sedan tillkom crisps och chokladkonfektyr. Förutom allehanda konfektyr och godis tillverkas i dag även safter, sylter, marmelader, teblandningar, torkade bär och olika slags glögg.

Kunder även utomlands
- Redan från början bestämde vi att det inte ska förekomma konserveringsmedel i våra produkter. Dessutom endast naturliga färgämnen som till exempel barkfärg i svarta karameller och rödbetsfärg.

I dag uppskattas det här av våra kunder. Det har till och med blivit inne, säger Carina Johansson.

- Sedan 1999 jobbar vi enbart med tillverkning samt försäljning av våra specialiteter. Vår kundkrets finns i hela Sverige och även utomlands. Så sent som förra helgen var jag ned till Berlin med flera kolleger och matproducenter från Norrbotten och Västerbotten. Under den studieresan fick jag kontakt med ytterligare nya kunder.

- Vi har hela tiden drivit Luleå Konfektyr som ett familjeföretag. Jag och min man Lars Hagström och hans och mina föräldrar har hjälpt till på alla sätt. Men från och med augusti i fjol finns även Linda Vikman Pallin med som vår första anställda. Hon lär sig nu i konsten att tillverka alla våra godsaker. Det handlar om utbildning i olika former men framför allt att träna och träna, säger Carina Johansson.

Är era varor säsongsbetonade?

- Ja, jag kan säga att vi säljer mest under augusti och september. Och det beror på att vi under den tiden ofta är ute på marknader och andra utomhusarrangemang. Men vi brukar också finnas på Jokkmokks marknad. I år kommer vi där att vara med även under dagarna innan då den historiska marknaden ska handla om mat och annat godis.

Guld och silver i SM
Luleå Konfektyr har under de två senaste åren även utmärkt sig på riksplanet. Där har man under SM i mathantverk först kammat hem silvret med sina hallontoppar. Så här löd då juryns motivering: "En vuxen barndomsklassiker med smak av handplockade hallon, vacker form och perfekt konsistens"!

Under SM i mathantverk i november 2011 vid Mitt kök-mässan i Älvsjö fanns det två klasser under rubriken konfekt; chokladpraliner och övrig hantverkskonfekt. I den senare klassen tog Luleå Konfektyr hem guldet. De tävlade med sin populära havtornskonfekt. Och så här löd juryns omdöme: "Klassisk konfektyr i elegant nytappning. Vacker att se på. Med perfekt konsistens och härlig smak av havtorn".

- Våra SM-resultat har väckt stor uppmärksamhet i hela landet. Många handlare har hört av sig till oss. Och det har inneburit ett uppsving för oss, fortsätter Carina Johansson.

Ekologisk glass
- Havtorn som kallas Nordens passionsfrukt är ett av världens mest vitaminrika bär. Och främst då C-vitamin. Vår havtorn kommer mest från Luleå skärgård. Men vi köper även odlad havtorn.

Har ni någon ny råvara på gång?

- Ja, vi håller som bäst på att testa en nyhet. Men vad det är håller vi ännu hemligt.

Nya produkter då?

- Vi kommer snart med fudge, en mjukare kola med bärsmaker och choklad. Och till midsommar tar vi åter i bruk de gamla lokalerna i Kronan-området. Vi mjukstartade redan vid midsommar 2011 med att tillverka en ny ekologisk gräddglass med hjortron, havtorn, jordgubbar och andra smakbärare. Nu ska lansering och tillverkning i större skala komma igång nästa sommar på Kronan, avrundar Carina Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om