Prisad utställning visas i Luleå

Just nu pågår ett febrilt arbete på Norrbottens museum med att ställa i ordning utställningen ”Vi är romer”.

Utställningen bygger bland annat på flera romers personliga berättelser om sina upplevelser.

Utställningen bygger bland annat på flera romers personliga berättelser om sina upplevelser.

Foto: Dan Isaac Wallin

Luleå2018-09-13 05:00

Utställningen sattes ursprungligen upp på Göteborgs stadsmuseum 2013 där den blev en stor publikfavorit och fick året därpå priset ”Årets utställning” av Sveriges nationella minoriteter.

– Omkring 200 000 personer såg utställningen där. Vi har aldrig tidigare varit med om ett så stort gensvar, berättar utställningsproducent Karsten Bjergfelt som tillsammans med utställningsformgivare Camilla Ed finns på plats i Luleå för att ställa i ordning utställningen som öppnar för allmänheten på lördag.

Intresset för utställningen spred sig över landet och både Forum för levande historia och Västra götalandregionen hörde av sig och var intresserade av att få utställningen till sig, vilket ledde till att två vandringsutställningar byggdes. En av dem finns alltså från och med lördag att ses på Norrbottens museum.

– Utställningen visar bland annat hur de första romerna kom till Sverige år 1512 och går vidare och berättar om de öden som skett i Europa och visar hur de färdats ut i världen. Vi visar också att det finns romer i varje land i världen, det tänker man inte alltid på. Här möter vi fem personer som var och en med sin personliga berättelse representerar de fem olika romska grupperna som finns i Sverige. Här finns en introduktion om vad romer och vad som förenar de fem olika grupperna. Och så gör vi en historisk tillbakablick av hur de levt genom åren, berättar Karsten Bjergfelt.

Camilla Ed konstaterar att utställningen för många romer själva gett en stark aha-upplevelse.

– Det är många romer som inte känner till sin egen historia, så för många har det varit ett sätt att lära sig mer om sig själv och sina rötter och har beskrivit det som en riktig wow-känsla efter att ha sett utställningen, berättar hon.

I arbetet har man också haft stor hjälp av Inger Schiöler, som för sitt engagemang för romers rättigheter utsetts till hedersrom.

– Hon har jobbat i 40 år med romska frågor och har ett stort förtroende i den romska gruppen vilket och har kunnat skapa skapa kontakt i olika grupper, utbildat guider och så vidare. Vi har även haft med romer i alla led från arbetsgrupp till styrgrupp eftersom vi ville ha deras delaktighet i projektet och de hade även vetorätt i viktiga frågor, säger Karsten Bjergfelt.

Catrine Backman, kommunikatör på Norrbottens museum konstaterar att den romska kulturen är viktig för museumet att lyfta, inte minst för att sprida kunskap.

– Luleå kommun har haft projektet brobyggare men nu finns inget naturligt sätt att lära sig om de här frågorna. Och när utställningen var på väg norrut, den har varit i Västerbotten under förra året så passade vi på att boka in den även till oss, berättar hon.

Förutom att sprida kunskap och förståelse om romernas och deras historia har de även planer på en programverksamhet.

– Vi vill att Norrbottens museum ska vara en plats för alla och att det finns en stolthet för utställningen både från vår och från romernas sida. På onsdagskvällar har vi därför planer på att hålla programverksamhet där romerna kan komma hit, jobba med musik och hantverk av olika slag, säger Catrine Backman som hoppas att utställningen ska sprida kunskap och förståelse.

Norrbottens museum kommer även att jobba vidare med programverksamheten där man på onsdagskvällar bjuder in så att även de romska grupperna kan komma och visa upp och jobba med romsk musik och hantverk.

Tre guider med romsk bakgrund har anställts för att tillsammans med museets egen personal genomföra en utbildningsinsats både för elever på högstadiet och gymnasiet men även utbilda olika yrkesgrupper inom myndigheter, skolledning och företag för att öka kunskaperna och slå hål på eventuella fördomar.

Utställningen ”Vi är romer” är öppen för alla och finns plats på Norrbottens museum fram till 9 juni nästa år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!