Det var för tre år sedan som Jan Hillberger och hans fru Elaine kom till Gammelstads vårdcentral för att göra specialtjänstgöring, ST, för att bli allmänläkare. De kom till en vårdcentral som precis hade kapsejsat, den ena läkaren efter den andra hade slutat.
- Vi förstod inte hur dålig situationen var. Men landstinget satte in ordentligt med resurser. Den viktigaste var att man lät en läkare, Anna-Karin Fahlén, bli handledare på deltid.
Hillberger säger att det snabbt förbättrade situationen på vårdcentralen. Schemalagd handledning var något nytt och unikt och lockade fler och fler läkare. Nu finns det fyra färdigutbildade läkare plus fem ST-läkare.
- Vi har det fantastiskt bra här, begränsat antal patienter så att vi ska hinna lära oss så mycket som möjligt. Ryktet om vårdcentralen har spridits och många vill komma hit.
Kollegor behövs
Hillberger jämför situationen på den egna vårdcentralen med den i övriga länet. Och så talar han om arbetsförhållanden som gör att läkare slutar och flyttar söderut.
- Läkarbristen innebär att många läkare tvingas lyfta hela skepp för att verksamheten ska fungera. Det håller inte i längden eftersom läkare behöver ha kolleger. Om ingenting händer kommer allt att tokvackla.
Enligt Jan Hillberger finns det en metod att stoppa primärvården från total kollaps: att locka hit fler läkare. Han säger att 5.000 kronor mer i månaden för allmänläkare och psykiatriker skulle vända utvecklingen.
- Högre lön lockar unga människor. Och om lönen är markant högre här kommer läkare att flytta hit. Men landstinget måste också hitta en metod att behålla de läkare som flyttar hit, speciellt som de flesta inte har någon anknytning till länet.
Hilleberger anser att den här frågan är oerhört viktig.
-Om man inte lyckas med det rasar allt för ingen läkare orkar stanna kvar för att ensamma kämpa för att verksamheten ska fungera. Då flyttar de söderut och får högre lön. Och får närmare till sina släktingar.
Stannar
Han och hans fru är inställda på att stanna kvar i länet eftersom de tycker om att bo här. Båda gillar vildmark, snö och kyla. Hillberger har för övrigt tagit jägarexamen och hunnit fälla två älgar.
Kollegan Irina Ihnatovich är också ST-läkare. Hon kom till Luleå från Vitryssland på grund av kärlek. Hon trivs både med Norrbotten och arbetet på vårdcentralen och tänker stanna här. Men hon efterlyser en mer genomtänkt policy när det gäller läkarrekryteringen.
- Vi har en handledare här, så ska det vara på alla vårdcentraler. För att klara det krävs det att det finns tillräckligt med läkare. Men på de flesta vårdcentraler har man läkarbrist. Om ingenting förändras kommer många läkare att flytta härifrån, säger Irina Ihnatovich.