Pride utsatt för vandalisering: "Det stoppar inte oss"

Årets Pridefestivalen i Luleå har drabbats av vandalisering. "Det är konstigt, men det händer varje år. Det är tråkigt när man inser att sånt här sker systematiskt varje gång", säger Joakim Isaksson Markström som är ordförande i RFSL.

Textilkonstnären Ida Isak Westerberg lagade på fredagsmorgonen med hjälp av nål och tråd den långa revorna i de regnbågsfärgade veporna på scenen i Stadsparken.

Textilkonstnären Ida Isak Westerberg lagade på fredagsmorgonen med hjälp av nål och tråd den långa revorna i de regnbågsfärgade veporna på scenen i Stadsparken.

Foto: Mikael Leijon

Luleå2022-08-19 10:47

Det var på onsdagsmorgonen som Joakim Isaksson Markström, som också är projektledare för den veckolånga festivalen, upptäckte sabotaget. 

På scenen i Stadsparken hänger två specialbeställda vepor i regnbågsfärger. Dekorationen var specialbeställd till Pridefirandet i Luleå.

– Någon gång under kvällen eller natten har en eller flera personer skurit i veporna med en kniv, en sax eller något annat vasst. Jag blev på samma gång både arg och ledsen. Vi lägger ned tid och resurser på det här arrangemanget. Det innebär också ett ekonomiskt avbräck för de här veporna är inte billiga.

Det är inte första gången som festivalen drabbas av vandalism. Enligt RFSL-ordförande händer det varje år att organisationens affischer rivs ned eller att Pridesymboler förstörs.

Samma natt förstördes två Prideflaggor utanför regionhuset i Luleå.

– Det känns verkligen tråkigt. Jag blir så ledsen över att vårt budskap kan väcka en sådan avsky att de måste förstöra saker. För mig handlar Pride om kärlek på alla nivåer och för alla människor. Det ska vara den mest inkluderande platsen där alla kan känna sig välkommen oavsett vem man är eller vem man älskar. Pride är för mig ren och skär kärlek, betonar Joakim Isaksson Markström.

På fredagsmorgonen kallades textilkonstnären Ida Isak Westerberg in för att försöka laga scenutsmyckningen med nål och tråd.

Joakim Isaksson Markström understryker att marodörernas verk inte kommer att påverka det fortsatta Pridefirandet.

– Det här stoppar inte oss. Vi har valt att polisanmäla skadegörelsen. Det gör vi med alla händelser eller hot. Vi har en bra dialog med polisen som har varit helt fantastisk här i Luleå. Jag kan inte gå in på hur säkerhetsarbetet ser ut, men det jag kan säga är att vår festival ska vara ett tryggt rum för alla besökare.

Kommer vandaliseringen att förändra era rutiner?

– Vi kommer hädanefter att plocka ned veporna varje kväll. Det här är mitt första år som projektledare för festivalen. Jag hade trott att veporna skulle vara fredade eftersom Luleå kommuns vepor har fått stå orörda i flera veckor och månader. För oss räckte det med bara några timmar... Vi kommer inte hänga upp dem utan bevakning i fortsättningen, svarar Joakim Isaksson Markström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!