Pressbyrån har fått nog: "Tre slagsmål förra veckan"

Nu har Karin Pantzare, ägare av Pressbyrån i Luleå fått nog. "Jag pallar inte längre", säger hon. Nu har hon stängt dörren mellan butiken och vänthallen på grund av flera incidenter senaste tiden.

Karin Pantzare, ägare av Pressbyrån på Loet i Luleå, har stängt dörren till vänthallen. Hon är less på buset som gör hennes jobb olidligt.

Karin Pantzare, ägare av Pressbyrån på Loet i Luleå, har stängt dörren till vänthallen. Hon är less på buset som gör hennes jobb olidligt.

Foto: Tommy Lundqvist

Luleå2023-05-10 19:00

Busstationen på Loet i Luleå har en vänthall som är till för resenärer som väntar på sin bussresa. Pressbyrån ligger i samma byggnad och det går att ta sig in i butiken via vänthallen.

Under en längre tid, och speciellt på vintern, är vänthallen välbesökt av icke-resenärer, alltså personer som använder vänthallen som träffpunkt.

Nu har pressbyråchefen Karin Pantzare ledsnat.

– Måttet är rågat, jag pallar inte längre. Vi kan inte sköta våra jobb på grund av personerna som hänger i vänthallen, säger Karin Pantzare.

Hon berättar att det handlar om personer som röker i vänthallen, personer som, när det är fullt i butiken, smyger in och stjäl saker, och att det är allmänt stökigt eftersom dörren mellan butiken och vänthallen stått öppen.

– Snatterier, stök och bråk. Förra veckan hade vi tre slagsmål inne i vänthallen, säger butikschefen.

Under flera år har personal från Pressbyrån låst upp glasdörren mellan vänthallen och butiken, trots att man inte har det ansvaret.

– Det är kommunens ansvar och vi har varit snälla, men nu håller det inte längre, säger Karin Pantzare.

I och med att dörren nu är stängd säger Pantzare att det är lugnt inne i butiken.

David Grankvist är fastighetsförvaltare på stadsbyggnadskontoret. Han är väl medveten om problemen som Pressbyrån och Karin Pantzare lever med.

– Det är ju faktiskt så att vänthallen är närmsta värmestuga till Systembolaget. Nu är det ju snart sommar så delvis kommer besökarna att klinga av lite, säger David Grankvist.

Det finns förbättringar som stadsbyggnadskontoret tittar på.

– Vi har kraftigt ökat ronderingarna men det hjälper föga. När någon avvisas från vänthallen dröjer det inte länge förrän personerna kommer tillbaka, säger David Grankvist och fortsätter:

– Vi har stora planer på att sätta upp övervakningskameror inne i vänthallen, men det är en ganska stor procedur med alla tillstånd vi måste ha för att kunna montera upp kameror.

Han har full förståelse för Karin Pantzares problem.

– Oja, hon och hennes personal måste ju få jobba ostört. Vi tar det här problemet på största allvar, säger David Grankvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!