Postfel i julstressen

För att hämta ut brev från ett postombud krävs en avi men adressaten på avin måste inte vara den samma som på paketet. Det fick Daniel Åberg erfara när han fick en avi på ett paket som inte var till en helt annan person.

Villovägar. För att hämta ut ett brev i den här storleken krävs inte legitmation, enbart postavi.

Villovägar. För att hämta ut ett brev i den här storleken krävs inte legitmation, enbart postavi.

Foto: Johan Söderlund

Luleå2014-12-23 18:00

Som god man tar Daniel Åberg tar ofta emot "care of"-post. Men att få en avi för ett brev som inte har varken hans namn eller någon som han är god man förr har aldrig hänt tidigare. Personen som paketet var adresserat till hade varken ett liknande namn eller bodde på samma adress. Men på avin stod däremot Daniels efternamn.

– Jag vill bara visa hur felaktigt det kan bli, om brev som innehåller värdefulla saker kommer till fel personer, säger Daniel.

För att hämta ut brev av den här storleken på utlämningsställen krävs det till skillnad från rekommenderade brev och paket inte legitimation. Det gör att vilket namn som än står på paketet kan den som mottagit avin hämta ut det. Breven får inte heller kollinummer och kan därför inte spåras.

– Jag letade upp henne på hitta.se, så så svårt kan det ju inte vara att hitta adressen. Jag förstår inte hur man kan skicka ut en avi när det inte står samma namn på paketet, säger Daniel Åberg.

Tur var väl det, paketet visade sig innehålla en julklapp och mottagaren Elisabeth Enquist är tacksam över att det hela löst sig bra.

– Det verkar ju som att någon skrivit till ett extranamn och hur de har fått för sig att göra det vet jag inte, men det var ju tur att det kom till en ärlig person, säger hon.

Per Ljungberg, kommunikationschef på PostnordSverige tror att det hela rör sig om ett olyckligt undantagsfall i posthanteringen. Under december månad har både Postnordoch DB Schenker slagit rekord i posthantering och belastning är hög på postterminalerna.

– En avi ska inte skrivas ut på någon annan än den som fått paketet, det här är sannolikt ett mänskligt misstag. Vi har så oerhört mycket volymer av post och brev som delas ut i jul, säger Per Ljungberg.

Trots en minskning de senaste åren delar posten fortfarande ut många julkort varje år. I år beräknar Postnord att 24,3 miljoner fysiska julkort kommar delas ut, en minskning med 2,5 miljoner från året innan. Rutinen för brev som inte har någon mottagare är att postoperatören ska spåra mottagaren om det är möjligt eller returnera det till synlig avsändare. Går inte det skickas försändelserna till Post- och televerkets avdelning för saknade brev i Kiruna. Där arkiveras de i 4 alternativt 6 månader innan de förstörs.

Post i juletid

Nytt rekord i pakethantering

Postnord meddelade tidigare i december att de slagit rekord i antalet pakethanteringar. 455 000 paket hanterades under ett dygn. Postnord menar att pakethanteringen legat på en ovanligt hög nivå under hela december.

Fraktbolaget DB Schenker har även de sett en ökning med höga nivåer under en längre period, istället för som tidigare, en topp på några få dagar. Skälet är att e-handeln ökar, under 2014 beräknas e-handeln omsätta 42, 5 miljarder kronor, en tillväxt på 15 procent. 23 procent av svenskarnas julklappshandel sker på nätet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om