Positiva besked om smitta på Alviksgården
Det nästa bästa som kunde hända. Så beskriver veterinärinspektören Elöd Szanto resultaten från 500 prover på Alviksgården. En sugga bar på salmonella men inga slaktsvin var smittade.
På fredag kommer svar från ytterligare 500 prover. Då har man tagit samlingsprover från totalt 4.000 djur. Innan de senaste provsvaren kommer är det för tidigt att helt blåsa faran över. Det bästa hade varit om absolut inget djur hade haft bakterien, men enligt Elöd Szanto är det mycket glädjande att smittan verkar vara ytterst begränsad. Han ser det som tämligen osannolikt att de kommande 500 provsvaren skulle visa på långt annorlunda resultat än de första proverna.Det betyder att den slakt som bokats till på fredag kommer att genomföras. Det blir en slakt med särskild provtagning. Varje gris som slaktas testas individuellt. Detta för att vara 100-procentigt säker på att inget smittat kött lämnar anläggningen.- Det betyder ju också att det köttet är världens säkraste, säger Elöd Szanto.Skriftliga bevis
Stefan Axelsson, marknadschef på Konsum Norrbotten, som ju drog in alla köttprodukter från Alviksgården i samband med salmonellalarmet, säger att man avvaktar med att åter ta in kött från Alviksgården till det att företaget kan lämna skriftliga bevis på att allt kött som kommer från anläggningen är grönt och testat.- Så noga som Alviksgården nu kommer att testa gör man ju inte i vanliga fall, så det kommer att vara helt säkert kött det som väl kommer ut, säger Stefan Axelsson.Hugosson lättad
Mikael Hugosson är lättad över beskedet från veterinären.- Det känns jättebra. Nu åker jag ner till Göteborg och Chark-SM och vi har inte sänkt förväntningarna. Vi ska ta hem minst lika mycket medaljer som i fjol, säger Hugosson.Tävlingen avgörs på torsdag. Fjolårets facit för Nyhlén & Hugosson blev 18 medaljer, varav sju guld och bäst i Sverige i två klasser.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!