Det blåser isande kallt på heden utanför F 21 och snöflingorna dansar ner. Det är dock inget som bekymrar stridssjukvårdaren Jonas Sjöström, 27, Luleå, iklädd regementsenlig snödräkt, hjälm, stridssele, Ak-4 samt med ett pansarskottsvapen m/86 bredvid sig.
– Underbart! utropar han när kylan biter i kinderna. Jag längtar till en övning nu.
Här finns också skyttesoldaten och lulebon Amanda Hedlund, 20, samt deras ställföreträdande kompanichef på 121:a hemvärnskompaniet Dan Enbom.
100 nya hemvärnssoldater grupperade sig inom norrbottniska hemvärnet under förra året. Trenden är positiv och dessutom finns ett glädjande stort antal intresseanmälningar som kan resultera ytterligare tillskott 2015.
Jonas Sjöström gjorde värnplikten 2006-2007 och var förare av Stridsfordon 90. Som sjuksköterska vid akutmottagningen på Sunderby sjukhus föll det sig naturligt att han fick befattningen stridssjukvårdare i hemvärnet. Han kommer att som sjukvårdare följa med en stridsgrupp i terrängen vid insatser.
– Efter värnplikten tyckte jag att det här passade mig rätt bra. Enkel struktur i arbetet, kamratskap, utomhus, fysisk aktivitet.
Att Jonas Sjöströms tre kollegor på sjukhuset är med i hemvärnet inspirerade också.
Som hemvärnssoldat har han bara hunnit med introduktionskursen. Det lilla han upplevt hittills har varit positivt.
Amanda Hedlund gjorde GMU, grundläggande militär utbildning på I 19 under 2013. GMU lät intressant och hon ville prova militärlivet.
– Jag har funderat på militäryrket, men vill plugga litet först. Läser psykologi.
Hon har hunnit med en större övning.
– Det var roligt. Vi var mest på skjutbanan eftersom jag är skyttesoldat.
Ingen av de två hade några direkta funderingar på världsläget när de gick med i hemvärnet.
– Men visst är det kul att kunna hjälpa till litet, konstaterar Amanda Hedlund.
Jonas Sjöström hoppas att hemvärnet och Sverige slipper att dras in i krig.
– Det ska man vara glad för. Samtidigt är det viktigt med ett försvar. Hellre ha ett försvar och att vi inte behöver använda detta än att vi inte har ett försvar och behöver det.
Ungdomar 18-20 år gamla pratar sällan om det kyligare världsläget när de frågar Dan Enbom om hemvärnet.
– Men börjar man bli litet äldre, bildar familj och så, kommer andra saker, värderingar, frågeställningar och funderingar in.
Under vecka 11 genomförs en stor övning där hemvärnet medverkar. Kuriren kanske hälsar på då.