Porsön kan visa på klimatsmart vägval

Hur kan boende i områden med kallt klimat nyttja spillvärme för att bli mer självförsörjande? Det är en av de frågor som forskare vid LTU ska försöka hitta svar på.

Luleåforskarna Agatino Rizzo och Marcus Sandberg vill att vanliga människor som lever sitt vardagliga liv ska ingå i studien på Porsön.

Luleåforskarna Agatino Rizzo och Marcus Sandberg vill att vanliga människor som lever sitt vardagliga liv ska ingå i studien på Porsön.

Foto: Pär Bäckström/Frilans

Luleå2019-02-03 21:00

Klimatfrågans betydelse har vuxit och många utmaningar väntar världens länder och befolkning för att nå målen som formulerats i bland annat Parisavtalet.

I Sverige bor de flesta i små- och medelstora städer, som saknar de större kommunernas resurser. Där finns även andra aktörer som påverkar klimatet och som kommunerna saknas kontroll över, såsom industrier – något som gör det än svårare att uppnå uppsatta klimatmål.

Därför menar LTU-forskarna Marcus Sandberg och Agatino Rizzo att hela samhället måste involveras om det ska bli möjligt att få till klimatsmarta städer.

I projektet Ecodistricts ska fokus ligga på skapandet, användandet och återanvändandet av energi.

– Projektet kan bidra med metoder och verktyg för att skapa möjligheter för invånare, företag, energibolag och andra intressenter att tillsammans skapa mer klimatsmarta lösningar som integrerar byggnader, energiförsörjning och matproduktion, säger projektledare Agatino Rizzo.

Luleå tekniska universitet (LTU) ligger i bostadsområdet Porsön i Luleå. Här bor ungefär 5 000 människor. Området har även tillverkningsindustrier och teknikföretag.

Enligt forskarduon passar området därför väl för att ingå i fallstudien och bli ett så kallat "living-lab".

– Med begreppet "Living Lab" avser vi en riktig plats med vanliga människor som lever sitt vardagliga liv. Och att dessa ingår i studien, säger Agatino Rizzo, biträdande professor i arkitektur.

I projektet kommer forskarna att simulera och räkna på hur mindre stadsdelar eller samhällen i kalla klimat kan bli mer självförsörjande.

Idén går ut på att undersöka om invånarna kan skapa ett grönare samhälle med egna småskaliga odlingar av livsmedel och smart ny teknik för elproduktion och återanvändning av spillvärme.

– Vi vill också premiera val av byggmaterial med låg livscykelenergi, säger Marcus Sandberg, forskare inom byggproduktion och teknik.

Enligt forskarna är ett mer ekologiskt boende med självförsörjning av el och mindre urbana jordbruk i kombination med ny smart teknik för uppvärmning en stor trend världens storstäder.

– Utmaningen i detta projekt är att undersöka om det går att genomföra samma sak i mindre skala och i vårt kalla klimat, säger Sandberg.

Konceptet har tidigare testats i USA, men inte i vinterstäder som Luleå.

Projektet

Ecodistricts finansieras av Formas och har en budget på 3 miljoner kronor. Projektet kan bidra med metoder och verktyg för att skapa möjligheter för innevånare, företag, energibolag och andra intressenter inom att tillsammans skapa mer klimatsmarta lösningar som integrerar byggnader, energiförsörjning och matproduktion. Projektet pågår 2019–2022.

Källa: LTU

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om