Populära ekologisk gubbar lockar långväga gäster

Det är femte året i rad som Robin Lidberg odlar jordgubbar i Södra Prästholm i Råneå. Årets skörd ser ut att bli lite sämre än normalt men nog finns det bär för den som vill plocka själv.

Robin Lidberg har odlat jordgubbar i Södra Prästholm sedan 2020.

Robin Lidberg har odlat jordgubbar i Södra Prästholm sedan 2020.

Foto: Klas Hallvarez

Luleå2024-07-20 17:00

Väderprognosen lovar regn. Och visst har det regnat även i Södra Prästholm under dagen men när Kuriren svänger in till jordgubbsodlingen råder närmast tropiskt klimat med extremt hög luftfuktighet. Kanske trivs jordgubbarna. Andra gubbar blir bara klibbiga.

Robin Lidberg har under fem år drivit jordgubbsodlingen utanför Råneå. Tidigare har han haft en partner men detta år får han sköta odlingen själv och det är svårt att hinna med allt. Som att rensa bort ogräset till exempel.

– Du skulle se bilderna från tidigare år, inte ett grässtrå, säger Robin Lidberg.

Men vad gör det, jordgubbarna växer ändå.

– Men det är färre nu. Det är femte året nu så det börjar minska. Tidigare år har vi kunnat sälja hundra kilo per tillfälle och vi har fått ut över ett ton per säsong.

undefined
Självplock jordgubbar Råneå Robin lidberg
undefined
En jordgubbe klar för plockning.
undefined
Det finns utrymme för att expandera odlingen men

Odlingen är även ekologisk vilket gör att det blir mer jobb.

– Hade jag besprutat från början hade det varit mindre gräs och mer bär. Men då hade man ätit gift.

Ekologiskt har sitt pris.

Det är inte bara människor som uppskattar bären. Under sommaren har fåglar varit på besök och smaskat i sig av jordgubbarna men nyuppsatta "drakar" har skrämt bort de tjuvaktiga skatorna.

Under vintern har även sorkar hälsat på, men i brist på bär gnagde de på bevattningssystemet.

I dag är det säsongens tredje självplock och det har inte kommit så mycket folk för att plocka. Det kanske är vädret som skrämmer.

Clara Svala Calvert, 2 år, älskar jordgubbar och har tillsammans med pappa Erik Calvert plockat och provsmakat under en timme.

– Det är första gången vi är här. Jag tänkte att vi skulle passa på i ösregnet när det inte är så mycket folk och så sprack det upp, säger Erik Calvert.

undefined
Clara Svala Calvert, 2 år, älskar jordgubbar och vem gör inte det?
undefined
Clara Svala Calvert.
undefined
Clara Svala Calvert.

Det verkar vara ett dåligt jordgubbsår i Norrbotten. Många av odlarna har ställt in sitt självplock.

Mockträsk i Boden fick omfattande skador under vintern på odlingarna och har inte öppet för säsongen.

Annars är de ljusa sommarnätterna optimala för odling.

– Midnattssolen gör ju att alla blommor och frukter trivs. Det gör en stor skillnad då de tvingas komma fram mycket snabbare och bären blir sötare, säger Robin Lidberg.

undefined
Självplock jordgubbar Råneå
undefined
Goda bär fanns det gott om.

Kunden Linda är kanske en av de ärligaste människorna i Luleå. Hon har plockat cirka två kilo jordgubbar men har inte smakat på en endaste ynka gubbe. Det är ju en del av tjusningen med självplockning.

– Jag tyckte att det kände fel, säger hon.

– Det måste man göra, kontrar Robin Lidberg.

Det är första gången som hon plockar jordgubbar i Luleå. Tidigare har hon gjort det i södra Sverige men någon skillnad på smaken kan hon inte säga att hon känner.

– Men det är trevligt att plocka själv och bidra till lokala odlare. Trevligare än att gå på Ica och köpa, säger Linda som även uppskattar att de är ekologiska.

Långväga gäster är på ingång.

– Varje år kommer det norrmän hit och köper jordgubbar, de har stugor här i trakten och uppskattar det mycket. Men ibland har jag lite svårt att förstå vad de säger, konstaterar Robin Lidberg.

undefined
Oline Sivertsen, 7 år, kommer från Alta i Nordnorge och gillar jordgubbar.
undefined
Stine Sivertsen väger dagens skörd och Robin Lidberg tar betalt.
undefined
Självplock jordgubbar Råneå
undefined
Självplock jordgubbar Råneå Stina Sivertsen

Familjen Siversten från Alta i Nordnorge kommer för att plocka jordbär som det heter på norska. Stine Sivertsens föräldrar har en sommarstuga i Mjöfjärden och de har besökt självplocket tidigare.

– Åh, kämpegoda! Och det är roligt att det är olika sorter, säger hon. 

Det finns fyra olika sorter och alla har de sina speciella smaker. De första fyra raderna heter Korona. Inte helt lättsålt när det råder pandemi, vilket var verkligheten när han startade odlingen.

– 2020 var vi tvungna att kalla dem för Karina, minns Robin och skrattar.

undefined
Jonas Andersson Gran passade på att fixa lite efterrätt. Unghunden Luna var inte så imponerad av bären.
undefined
Luna ska bli en jakthund när hon blir stor.
undefined
Självplock jordgubbar Råneå Oskar charlie Andersson Gran

Unghunden Luna är inte så intresserad av bär, det finns andra mer spännande saker i skogen som älg och björn. Husse Jonas Andersson Gran och barnen Oskar och Charlie älskar dock jordgubbar och plockar snabbt ihop en skål som ska ätas hos farmor lite senare.

Robin Lidberg har köpt ett växthus som han förhoppningsvis kan sätta upp på odlingen senare i sommar. Planen är att odla örter och lite grönsaker. Han är även inne på att odla mikrogrödor.

– Till exempel en broccoliplanta som man skördar efter ett par veckor innehåller cirka 40 gånger mer näringsämnen än den fullvuxna varianten.

På en liten yta går det alltså att odla fram stora mängder på kort tid – och kanske är det ett bra sätt att lura i barnen broccoli? Med jordgubbar finns inte det problemet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!