Folkfest i Arcushallen när alla skulle fynda

Fyndmarknaden i Arcushallen är en veritabel folkfest, med allt vad det för med sig. Tidvis var det bilköer på vägarna långt bortom Karlsvik.

Sexåriga Saga kollar på tröjan som mamma Alina Lind håller upp åt henne.

Sexåriga Saga kollar på tröjan som mamma Alina Lind håller upp åt henne.

Foto: Pär Bäckström/ Frilans

Luleå2023-05-06 18:28

När vi besöker arrangemanget vid 13-tiden på lördagen är det bara enstaka parkeringsplatser lediga på de parkeringar som plogats upp vid Arcushallen. Bilar står parkerade vid vägkanten på ömse sidor om Arcusvägen.

– Så här mycket folk har vi inte haft på flera år, säger Anders Björkén, en av delägarna till Fyndmarknad Luleå AB.

Inne i hallen är det ett överflöd av allehanda prylar; kläder, skor, leksaker, porslin, prydnadssaker, burkar, böcker, fiskedrag, enstaka möbler, tavlor och skyltar. Här kan man nog hitta det mesta till en billig peng.

Alina Lind och Yosef Benabdellah letar barnkläder åt döttrarna Saga, 6 och Emina, 4. En rosaglittrig tröja faller äldsta dottern i smaken. 

undefined
Vad tycker du om den här? Alina Lind visar upp en tröja för äldsta dottern Saga, 6 år.

– Vi har köpt barnkläder, tröjor och byxor. Något gosedjur och en docka som ska kunna göra en massa grejor, säger Alina Lind.

Fyndmarknaden är populär, men det har också sina avigsidor.

– Vi satt 40 minuter i bilkö, det var kö från Gäddviksbron och hit, säger Yosef Benabdellah. 

undefined
Barnfamiljen gjorde flera fina fynd; barnkläder, leksaker och godis. Yosef Beabdellah, Alina Lind och döttrarna Emina, 4 år och Saga, 6 år.

Bakom ett bord med framförallt leksaker och spel står Sofie Hansson och Amanda Westerlund. De har plockat ihop barnens avlagda kläder och leksaker. Det är första gången som de säljer på Fyndmarknaden, tidigare har de bara köpt saker.

– Man hittar bra och billiga grejor. Det är bra att köpa secondhand, säger Amanda Westerlund.

– Det känns lite bättre för samvetet, tillägger Sofie Hansson.

undefined
Sofie Hansson och Amanda Westerlund sålde barnens avlagda kläder och leksaker. Det var premiär för dem som säljare på fyndmarknaden.

Mycket ryms i ett garage, en trummaskin, kräftburar, avlagda vinterkläder och basketbollar. Nu ska grejorna förhoppningsvis finna nya ägare. 

– Det här är ett bra sätt att dela med sig av sånt som kan vara till nytta för andra. Bättre än att slänga, säger Kristina Synnes som haft garagerensning hemmavid.

undefined
Kristina Synnes har rensat garaget hemma i Gammelstad och nu finns resultatet ute till försäljning på fyndmarknaden. "Bättre än att slänga" säger hon.

Sjuksköterskestudenterna Felicia Swedborg och Paphatsara Lindell letar vintagekläder, en sommarklänning i rutigt bomullstyg verkar passa.

– Här kan man hitta mer unika grejor, det är kul att gå runt och kolla och se vad folk säljer, säger Felicia Swedborg.

undefined
Felicia Swedborg, till vänster och Paphatsara Lindell letar vintagekläder. Paphatsara Lindell har hittat en sommarklänning.

I folkvimlet stöter vi på ordförande för kommunens miljö- och byggnadsnämnd.

– Spännande att det händer något, det här är lite av folkfest, säger Maritha Meethz.

Fyndmarknaden lockar många besökare från vårt grannland i öster, minst fyra bussar och så de som kört bil själva.

– Det här är inte riktigt min smak. Jag är här med min fru och två barn, jag tar hand om barnen medan hon handlar allt möjligt, säger Daniel Vähäkangas som bor i Finland.

undefined
Daniel Vähäkangas tillsammans med sonen Todd, 8 månader. "Inte riktigt min smak" kommenterar han fyndmarknaden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!