Populär telefonapp oroar

Mobilapplikationen Periscope oroar föräldrar och lärare runt om i Sverige. Den gör det möjligt för vem som helst med en mobiltelefon att livesända, med hela världen som publik.

Appen Periscope. Bilden visar pågående livesändningar i Luleå.

Appen Periscope. Bilden visar pågående livesändningar i Luleå.

Foto:

LULEÅ2016-02-15 06:00

Liknande tjänster har funnits i flera år men ingen har blivit lika populär som Periscope. I Norrbotten har den inte riktigt slagit igenom än men den blir allt vanligare.

Applikationen har massor av möjligheter men är samtidigt lätt att missbruka. I södra Sverige har det blivit en trend bland ungdomar att smygfilma i klassrummen med uppmaningar om att exempelvis örfila läraren.

När Kuriren kikar runt på appen är det ganska oskyldiga livesändningar från Norrbotten. Ungdomar som sminkar sig eller är ute och promenerar. I andra delar av landet finns det däremot flera av kränkande karaktär.

Jens Lindgren är lärare i matte och NO på Montessoriskolan i Luleå. Han åker runt på olika skolor och föreläser för lärare och föräldrar om sociala medier och nättrender bland unga.

– Jag har själv kollat in olika livesändningar från skolorna här men har än så länge inte upptäckt något kränkande. När jag har pratat med ungdomarna så har de berättat att de flesta har Periscope, men använder den bara till att titta på andras sändningar.

Jens Lindgren och hans kollegor bestämde sig för att börja nätvandra efter att några elever på Montessoriskolan visat att det på appen Ask.fm pågick grova kränkningar

– Vi skapade egna konton på de olika apparna och började kolla runt. Det är lättare att prata med ungdomarna när man vet vad de här grejerna handlar om.

– 99 procent av ungdomarna sköter sig på internet. Vuxna är ofta värre. Det handlar helt enkelt om att göra ungdomar uppmärksamma på att vad de gör på nätet får konsekvenser.

Nätvandring

Fakta

Här är några tips på hur du nätvandrar:

Var lyhörd. Om du är intresserad så berättar ungdomarna.

Skaffa konton i ditt eget namn, nätvandring är inte spioneri. Det handlar om att skaffa en egen uppfattning om livet i sociala medier.

Registrera konton på de sociala medier där ungdomarna finns. Om du inte vet så fråga dem.

Ungdomar kommunicerar mest med bilder och filmer på appar som Instagram och Snapchat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om