Populär men knappt tillåten

Allt fler köper vattenskoter. Men det är inte så många som känner till att dessa är bannlysta i de flesta vatten. Men den lagen följs inte.

Familjefordon? Vattenskotern är hårt reglerad men nu hoppas och tror branschen att den är mogen att få lite lösare tyglar.

Familjefordon? Vattenskotern är hårt reglerad men nu hoppas och tror branschen att den är mogen att få lite lösare tyglar.

Foto: Linda Wikstrom

Luleå2015-06-13 06:00

Vattenskotrar ökar i popularitet och antal – enligt återförsäljarna i länet har försäljningen av vattenskotrar stigit snabbt sedan ett par år tillbaka.

Men det är oklart hur många av köparna som känner till de tuffa begränsningar som gäller för vattenskotrar. Det finns krafter som vill förbjuda vattenskotrar men det är knappt nödvändigt – de är nästan förbjudna i dag. I alla fall i teorin.

Vattenskoterförordningen från 2005 säger att vattenskotrar endast får framföras i allmänna farleder. Vilket begränsar vattenskoterns framkomlighet betydligt i jämförelse med båtar (se fakta).

– Men vi använder inte den lagstiftningen. Vi har tidigare tagit fast folk som kört på fel ställen men åklagarna vill inte ta i de fall vi lagt fram, säger Robin Olofsson, vattenskoterinstruktör på Kustbevakningen i Luleå.

När förordningen var ny gjorde Kustbevakningen enligt Olofsson en del "hårda insatser" för att lagföra förare som körde utanför tillåtna områden. Men de åtalades aldrig.

Robin Olofsson är inte särskilt upprörd över det.

– Vattenskotrar är inget större problem. Det är en dåligt skriven lagtext, säger han.

Han menar att vattenskotrar kan köras i samma vatten som båtar men inte av vem som helst, någon form av nautisk exman samt åldergräns är önskemål.

På länsstyrelsen uppger naturvårdshandläggare Sara Byrsten att man där vet att vattenskotrar även framförs där de inte får köras, som i sjöar och älvar till exempel.

– Vi får samtal om det, och en del frågor, säger hon.

Och nuvarande lagtext ska bort, enligt ett förslag från Havs- och vattenmyndigheten. Detta sedan förra miljöministern Lena Ek (C) tillsatt en utredning om störningar. I förslaget jämställs vattenskotrar med motorbåtar och man vill ha ett förarbevis.

Och branschen håller med

– Jag tycker att det behövs regleringar men man bör inte särskilja båtar och vattenskotrar, säger Per Wallgren.

Precis som Wallgren är även Fredrik Hed för att det införs förarbevis för vattenskoter.

– Vattenskotern har mer och mer blivit en familjegrej. De flesta använder sin vattenskoter med förstånd, inte för lek och bus, säger han.

Vattenskoter – vad är tillåtet?

Vattenskoter får bara köras i allmänna farleder och i de få områden som länsstyrelsen anger.

Farlederna är utmärkta på sjökort och kartor, finns på länsstyrelsens hemsida.

Inga andra områden är tillåtna för vattenskoter. Hamnområden och kommunala fritidsbåtleder inte är allmänna farleder och där är vattenskoter inte tillåten. Inte heller i sjöar och älvar.

Vattenskoterförare måste som andra båtförare känna till sjövägsreglerna och i övrigt använda gott omdöme i förhållandet till annan sjötrafik. Det gäller givetvis nykterhet.

Vattenskoterförare kan åtalas med stöd av Miljöbalken vid störning av djurliv och

Polisen och Kustbevakningen ansvarar för övervakningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om