Utanför den nya akutmottagningen i Sunderbyn möts patienterna av en stor skylt: "Obs. Endast en person åt gången inne i entrén". Kring lunchtid bildas ofta en kö utomhus, så även i dag.
Innanför entrédörren hänger en stor skärm, utrustad med både ljud och bild, på väggen. Det är en polycomkiosk och det är genom den personalen på akuten möter patienterna i första skedet.
– Det var under pandemin vi började med att ta emot patienterna digitalt, då hade vi bara en laptop stående på en rullvagn här ute, säger enhetschefen Sandra Nyström.
Både hon och kollegan Christoffer Wennberg är mycket nöjda med polycomkiosken, som de menar stärker patientsäkerheten såväl som arbetsmiljön på akuten.
– Covid sprids fortfarande, men det är inte den enda smittan vi inte vill få in på akuten. Tack vare den här lösningen kan vi isolera patienter med till exempel vattkoppor eller magsjuka omedelbart, utan att de behöver komma i kontakt med andra i väntrummet, säger Sandra Nyström.
Hon berättar också att den tekniska lösningen fungerar som ett skalskydd, då hot och våldssituationer inte alls är ovanligt förekommande på akutmottagningen.
– Tack vare den kan vi tillkalla ordningsvakterna direkt och personalen slipper möta aggressiva personer.
Väntan kan bli lång på akuten och enhetscheferna vet att man som patient kanske inte alltid förstår varför.
– Här prioriteras alltid sjukast först. Vi har ett inflöde från ambulansen och sjuktransporter som aldrig passerar väntrummet. Som patient ser man inte vad som pågår inne på akutmottagningen, säger Sandra Nyström.
Hon och Christoffer Wennberg vill påminna människor om att det finns jourcentral på dagtid alla helger och röda dagar, i både Luleå och Boden.
– Första ingången till vården är 1177 eller hälsocentralen, väljer man ändå att komma hit med en åkomma kan det hända att det blir lång väntan. Men vi nekar aldrig någon vård, säger Sandra Nyström.
I genomsnitt tar akutmottagningen i Sunderbyn emot 80 patienter per dygn, men det kan vara långt fler under så kallade toppar. Det är inte ett problem, menar Christoffer Wennberg.
– Vårt problem är att vi inte har tillräckligt stort utflöde, det finns för få vårdplatser på sjukhuset, säger han.