– Vi saknar ett enhetligt agerande från Norrbottensbänken. Det här är inte rätt ur ett jämställdhetsperspektiv. Statliga satsningar ska vara likvärdiga oavsett var man investerar och Malmporten har ett nationellt intresse, sade Centerpartiets gruppledare Carola Lidén.
Ärendet gällde en kommunal borgen för det lån på 1,3 miljarder som Luleå hamn ska ta, den största enskilda satsningen någonsin i kommunen.
Centerns riksdagsledamot Linda Modig har tryckt på i riksdagen genom en fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth (S). Även Moderaternas Mattias Karlsson har riktat kritik mot finansieringen.
Jämförelsen som görs är mot Skandiaporten, Göteborg hamns stora muddringsprojekt.
Visserligen får Malmporten ett större stöd sett till totalsumma (1,3 miljarder mot 1,25 miljarder). Men enligt Luleå hamns beräkning skulle Malmporten fått 500 miljoner ytterligare i statlig finansiering om en likvärdig bedömning gjorts av hur stor del av muddringen som staten ska finansiera.
– Fler partier borde agera på nationell nivå, sade Kristdemokraternas gruppledare Samuel Ek.
Samtidigt som bland andra Centern sätter press för att få starkare statlig finansiering står Region Norrbotten, där C är en del av styret, utanför satsningen.
– Vi har haft diskussioner men inte fått någon formell förfrågan om finansiering. Regionen har inte heller den möjligheten att gå in med medel i den här typen av stora infrastrukturprojekt. Däremot är vi behjälplig för att få fram finansiering, säger Nils-Olov Lindfors (C), regionråd.
Luleå har möjlighet att söka bidrag från EU. Kommunalrådet Carina Sammeli (S) höll fast vid att en gemensam skrivelse till regeringen ska göras av partierna i Luleå.
– Vi har en större egen hamn än Göteborg. Därför skiljer det sig. Men vi ser gärna att Luleå får betala en mindre del av muddringen utanför hamnområdet, sade Sammeli.
Rättvisepartiet ställde sig bakom förslaget, men ansåg att hela kostnaden borde ligga på staten.
– Det är inte klokt att det ska vara ett beslut på kommunal nivå. Tänk om Luleå varit en fattigare kommun och tvingats säga nej, sade Jonas Brännberg, tf gruppledare.
Miljöpartiet vägde för och emot.
– Vi bedömer att det blir mer plus än minus för människor och miljö globalt, sade Malin Svedjeholm, gruppledare.