Politisk strid om skolan i Södra hamn

Socialdemokraterna kör över oppositionen - och tjänstemännen på miljö- och byggnadsförvaltningen. Partiet ger klartecken för Engelska skolan i Södra hamn.

Här (byggnaden till vänster) vill Internationella Engelska skolan starta skola för årskurs 4-9 från hösten 2019. Förrådsbyggnaden som syns till höger på bilden ska rivas, så att det blir mer plats på skolgården.

Här (byggnaden till vänster) vill Internationella Engelska skolan starta skola för årskurs 4-9 från hösten 2019. Förrådsbyggnaden som syns till höger på bilden ska rivas, så att det blir mer plats på skolgården.

Foto: Anna Isaksson

Luleå2018-12-13 05:00

Det blev votering när miljö- och byggnadsnämnden skulle behandla yttrandet gällande Engelska skolans planerade etablering i Södra hamn. Engelska skolan vill hyra in sig i kontorslokalerna som Arbetsförmedlingen tidigare använde i Södra hamn, men för att det ska bli möjligt krävs att gällande detaljplan ändras. Stadsbyggnadsnämnden har möjlighet att ändra detaljplanen, men innan det sker ska både kommunens miljö- och byggnadsnämnd liksom länsstyrelsen få säga sitt.

Länsstyrelsen har tidigt framfört kritik, då man anser att området är olämpligt för skolverksamhet. Tjänstemännen på miljö- och byggnadsförvaltningen hade förberett ett långt yttrande, med rekommendationen att politikerna ska säga nej till att området används för skolverksamhet. Invändningarna är i stort samma som länsstyrelsen har framfört.

Efter ajournering valde Socialdemokraterna att gå emot tjänstemännen och den samlade oppositionen, ärendet avgjordes efter en votering som slutade med röstsiffrorna åtta-sju.

– Det är inget fel med placeringen, det finns en del utmaningar som vi tycker ska lösas. Går de att lösa är det inget fel att bygga skola där, säger Farida Jamshidi (S) ordförande för miljö- och byggnadsnämnden.

Är det för att Diös, som är en stor fastighetsägare, står som sökande?

– Egentligen har det inte någon betydelse om det är Diös eller någon annan som söker. Luleå stad växer och det finns efterfrågan på skolor som är centralt belägna.

Vad var anledningen till att ni ajournernade mötet, var det att du behövde konsultera Niklas Nordström?

– Nej, egentligen var det inte så. Det var så många som var borta från gruppmötet, vi var tvungna att prata igenom ärendet en gång till, säger Farida Jamshidi.

Är det en lämplig placering för en skola?

– Jag tycker det är en lämplig placering med tanke på att vi växer oss större och större. Jag tror inte det spelar någon roll var vi bygger, de här frågorna kommer alltid att komma. Det gäller att kunna tackla de utmaningar som finns längs vägen och bygga på.

Tjänstemännen anser att det inte är en lämplig placering?

– Det är klart att tjänstepersonerna ska få säga vad de tycker och vi från politiken ska få säga det vi tycker. Vi tycker att det är en lämplig placering utifrån den verklighet vi lever i.

– Vi tror att platsen är lämplig men det finns en del utmaningar med den. Då är det upp till Diös att se till att utmaningarna blir lösta, säger Farida Jamshidi.

Den samlade oppositionen, från vänster till höger röstade nej. De anser inte att kvarteret Stören lämpar sig för skola.

– Vi tycker inte att det är en bra lösning, det är för mycket trafik, säger Hans Pettersson (V).

– Ytan på skolgården blir för liten för eleverna. Boverket rekommenderar 30 kvadratmeter per elev, i Stockholm kan det vara så litet som 15 kvadratmeter och det här kommer att bli 7,8 kvadratmeter per elev, fortsätter Hans Pettersson (V).

Moderaten Bo Larsson, som tidigare varit stadsarkitekt i Luleå kommun är likaså kritisk.

– Det här är en olämplig placering. Det tyckte vi alla utom Socialdemokraterna. Barn är sårbara, dem ska man skapa den absolut bästa miljön för, säger Bo Larsson (M).

Kommer Moderaterna att rösta nej till detajplanen i stadsbyggnadsnämnden?

– Det vet inte jag. Han har inte pratat med mig, säger Bo Larsson.

– Mitt parti tycker som alla andra att Luleå ska växa och nyttja alla resurser för att skapa möjligheter, men ingen kan tycka att vi ska skapa dåliga förutsättningar, säger Bo Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!