Politisk kritik mot LLT:s miljonavtal

Vänsterpartiets gruppledare Bertil Bartholdsson riktar skarp kritik mot den avgångslösning på två miljoner kronor som Luleå lokaltrafik träffat med en anställd.

Politisk kritik mot LLT:s miljonavtal

Politisk kritik mot LLT:s miljonavtal

Foto: Montage

Luleå2020-05-19 11:30

– Två miljoner i fallskärm är mer än vad både kommundirektören och kommunalrådet fick. Dessutom sker inget avdrag ifall den utköpte får nytt jobb under tiden. 75 månadslöner i avgångsvederlag tyder på att det inte fanns någon tillstymmelse till saklig grund för uppsägning. För om sådan finns så behöver arbetsgivaren inte förhandla om några avgångsvederlag, säger Bartholdsson.

Vi avslöjade det spektakulära avtalet förra veckan. En manlig anställd, som varit fackligt engagerad, får två miljoner i avgångsvederlag. Pengarna ska betalas ut över drygt sex års tid.

– Det är väldigt mycket pengar. Det är anmärkningsvärt. Men jag antar att det är vad som krävdes för att komma överens, säger Moderaternas gruppledare Anders Josefsson.

Han vill inte ta ställning till om det är rimligt.

– Jag kan inte recensera bolaget. Det är bolaget självt som beslutar.

Sjukvårdspartiets gruppledare Dan Ankarholm konstaterar att det inte är ovanligt att anställda löses ut, även inom kommunal verksamhet.

– Lagen om anställningsskydd är väldigt stark. Det är ofta en stor ekonomisk risk att gå till Arbetsdomstolen och då försöker man hitta sådana här lösningar i stället. Men storleken på beloppet sticker i ögonen. Det är mycket mer pengar än man är vad vid.

Ankarholm fortsätter:

– Sedan tycker jag det är mycket märkligt att man inte skrev in att pengar ska avräknas om personen får ett nytt jobb. Det förstår jag inte alls.

Vår granskning visar att LLT köpt ut åtta anställda de senaste tre åren.

– Det låter ovanligt mycket. Det är ingen jättestor arbetsplats, säger Ankarholm.

Han får medhåll av Bertil Bartholdsson.

– Det tyder på stora brister i ledarskapet. Att köpa ut en anställd kan komma i fråga i enstaka fall, exempelvis om den anställde inte kan fortsätta på sin befattning och möjligheter till omplacering är uttömda. Utköp får inte bli ett sätt att vanemässigt lösa problem på arbetsplatsen, säger han.

Rättvisepartiets gruppledare Liv Shange Moyo är inne på samma linje.

– Det är svårt att uttala sig om fallet, eftersom jag inte vet vad som ligger bakom. Men allmänt anser vi att det är problematiskt när utköp börjar se ut som ett mönster. Ett kommunalt bolag bör värna arbetsrätten. Storleken på beloppet tyder vidare på ett allvarligt problem. Det hade varit mer renhårigt att pröva det i arbetsdomstolen, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!