Enligt Markus Petäjäniemi, direktör marknad och teknik vid LKAB, var infrastrukturen mellan gruvorna och smältverken samt den goda eltillförsel i länet avgörande för att etableringen skulle ske i Norrbotten.
– Att valet sedan föll på Luleå eller Malmberget har att göra med att andra delar av företagens verksamhet skulle kunna komma att gynnas av synergieffekter. Bland annat ökar möjligheterna att hitta ett lämpligt användningsområde inom en större del av produktionen för den syrgas som skapas vid järnsvampsprocessen, säger han.
På de båda orterna har beskedet att de är en av två kandidater för en mångmiljardsatsning landat väl.
– Det skulle vara positivt för Norrbotten och Norrlands inland att kunna förknippas med ett hållbart projekt som inte bara är av nationellt utan internationellt intresse, säger Henrik Ölvebo (MP), kommunalråd i Gällivare.
En åsikt som delas av Lenita Ericson (S), kommunalråd i Luleå.
– Bara att bli sammankopplad med det här projektet gör oss till en mittpunkt. Projektet är viktigt för världen och det skulle vara fantastiskt att få vara en del av en sådan omställning, säger hon.
Båda politikerna ser anläggningen som ett sätt att säkra en ökad tillväxt i deras respektive kommuner. Tillväxten kommer bland annat att ta form i ett stort antal arbetstillfällen vid byggnationen samt ett mindre antal arbetstillfällen vid den kommande driften. Enligt Martin Pei, teknisk direktör SSAB och styrelseordförande Hybrit, är det i dagsläget oklart hur många jobb som kommer att skapas på orten i samband med etableringen.
Lenita Ericson menar att en av aspekterna som talar för en etablering i Luleå, är stadens kustnära placering.
– Var än anläggningen hamnar är det stort att det sker i Norrbotten. En av fördelarna med Luleå är närheten till hamnen, säger hon.
I Gällivare pågår det sedan ett antal år en samhällsomvandling. En omvandling som Henrik Ölvebo ser som en positiv aspekt som bör vägas in i beräkningen för var anläggningen ska hamna.
– Vi är ett samhälle i förändring och Gällivare kommun har stora fördelar då vi redan har närheten till malmen och närheten till elen vilket gör klimatnyttan än större. I vårt fall är det också bara ett fåtal boende i Koskullskulle som skulle beröras av en eventuell etablering, säger han.