Oppositionen vill stoppa förtätningen av Radiomasten

Oppositionen kan ge tjänstemännen på stadsbyggnadsförvaltningen bakläxa för Radiomasten. "Gör om och gör rätt" säger Eugen Karlsson (KD).

Hyreshus på Radiomasten, som ägs av Rikshem. Rikshem vill bygga två nya höghus mellan dessa två hus, vilket innebär att kullen måste schaktas bort.

Hyreshus på Radiomasten, som ägs av Rikshem. Rikshem vill bygga två nya höghus mellan dessa två hus, vilket innebär att kullen måste schaktas bort.

Foto: Anna Isaksson

Luleå2022-09-16 07:00

Bland oppositionen växer kritiken mot Rikshems planer på att förtäta Radiomasten med fler hyreshus. Stadsbyggnadsförvaltningen har tagit fram förslag till ändrad detaljplan för att möjliggöra förtätningen. Planförslaget har varit ute på samråd och granskning och ska tas upp för antagande i stadsbyggnadsnämnden inom kort.

– Vi kommer att reservera oss mot det. Vi är överens i vår allians, säger Eugen Karlsson (KD) och syftar på de fyra partierna i Samverkan Luleå. 

– Husen skulle stå så tätt, de måste se över det. Det har också kommit väldigt mycket synpunkter på det från de boende. Gör om och gör rätt, fortsätter Eugen Karlsson (KD).

Hyresgästerna i Rikshems hus har protesterat mot planerna på att förtäta området. Två av de nya höghusen skulle placeras mellan två befintliga hus, på området där det i dag finns en kulle som används som pulkabacke av barn i området. Hyresgästerna tycker att förtätningen kommer att förstöra bostadsområdet, det blir insyn mellan lägenheterna i de olika husen och barnens pulkabacke kommer att schaktas bort. De nya husen skulle bli sju respektive åtta våningar höga. 

Bostadsrättsföreningen Senioren är likaså kritisk till förtätningen, föreningen befarar att dagvatten från Rikshems område kommer att tränga in i deras källarvåning där all teknik till fastigheten finns. Dessutom kommer ett av de nya husen som Rikshem vill bygga att skugga deras fastighet. Detta nya bostadshus skulle bli sex våningar högt. Planförslaget möjliggör också att kommunens serviceboende byggs på med fler våningar.

Även Moderaternas ledamot uttrycker skepsis mot planförslaget.

– Vi är tveksamma till det. Vi tycker husen kommer att så för tätt, det blir för trångt mellan husen, säger Peter Bergström (M) som funderar på att rösta nej.

– Jag är mycket negativ till det. Generellt när det gäller förtätningar ska man vara mycket försiktig med det i Luleå, vi saknar inte mark att bygga på. Förtätning innebär ofta att man bygger bort en bra miljö, ofta gagnar det bara exploatören, säger Bo Larsson, blivande gruppledare för SD och med ett förflutet som stadsarkitekt i Luleå kommun.

Socialdemokraterna har sex av totalt 15 ledamöter i stadsbyggnadsnämnden och behöver därmed stöd från minst två ledamöter från andra partier för att kunna anta detaljplanen. 

Ärendet kommer upp för beslut på stadsbyggnadsnämndens sammanträde den 29 september. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!