Politikerna om rektorns avhopp: "Ett demokratiproblem"

Ett hot mot demokratin – så beskriver både Fredrik Hansson (S) och Sana Suljianovic (M) situationen som lett till att Per Lindberg valt att sluta som rektor. Men att få bukt med problemet är allt annat än enkelt. "Vi måste diskutera vad det innebär att vara del av och ha ett öppet demokratiskt samhälle", säger Fredrik Hansson.

Stadsöskolans rektor valde att lämna sitt uppdrag efter en tids hotfulla trakasserier. Ett utfall som är oacceptabelt, menar kommunpolitiker i Luleå.

Stadsöskolans rektor valde att lämna sitt uppdrag efter en tids hotfulla trakasserier. Ett utfall som är oacceptabelt, menar kommunpolitiker i Luleå.

Foto: Thomas Lövgren

Luleå2023-08-01 16:45

Efter trakasserier och att ha fått sina bildäck sönderskurna vid ett flertal tillfällen beslutade rektor Per Lindberg på Stadsöskolan att säga upp sig från sin tjänst. Ett beslut som tas emot med bestörtning från kommunpolitiker i Luleå.

– Det är absolut inte bra. Det är fruktansvärt och ska inte gå så långt att trakasserier och hot mot personer som jobbar i kommunens verksamhet så gå så långt, säger vice kommunalråd Fredrik Hansson.

undefined
Fredrik Hansson (S) menar att det finns ett behov av större samverkan mellan socialförvaltningen, polisen och skolan.

Han sitter med i den samverkansgrupp där polis, socialförvaltning och skolan samverkar och där fallet behandlats. När Per Lindberg skulle avhysa för honom okända personer från skolan så uppstod handgemäng. Situationen blev startskottet till händelserna som lett fram till att han slutat.

Sana Suljanovic (M) är ledamot i barn och utbildningsnämnden, bun, och har tidigare arbetat som rektor i grundskolan. Hon tycker att frågan behöver tas på ett större allvar och långt tidigare än att det gått så långt att personal väljer att sluta.

– Jag tycker det är allvarligt om orsaken till en uppsägning är att rektorn känner sig otrygg och blir hotad. I slutändan blir det ett demokratiskt problem om man inte kan utföra sitt uppdrag, säger Suljanovic.

Hon har själv varit i obehagliga situationer under sin tid som rektor, exempelvis när hon gjort anmälningar till socialförvaltningen.

– Det handlade om att påtala saker som behövde göras något åt och då blev jag utsatt för hotelser från berörda. Inte lika allvarligt som det här, men jag kände mig ändå otrygg och utelämnad, säger hon.

undefined
Sana Suljanovic (M) menar att det måste finnas tydligare säkerhetsrutiner får skolpersonalen. Moderaterna vill även se kameraövervakning i större utsträckning.

Moderaterna vill förenkla kameraövervakning och Sana Suljanovic var kritisk när bun i höstas först inte ville införa det på Björkskataskolan efter skadegörelse – nämnden ändrade sig till sist och kameror sattes upp.

– Kameraövervakning är en sak, men sen behövs tydliga säkerhetsrutiner så att skolpersonalen har möjlighet att reagera när väl något händer, säger Suljanovic.

– Personligen anser jag att om obehöriga personer uppträder på ett hotfullt sätt är det polisen man ska ringa, vilket jag också säger till mina medarbetare i min roll som tjänsteperson.

Fredrik Hansson menar att det absolut kan vara aktuellt med åtgärder som kameraövervakning och låsta skolor i vissa fall men menar att det ändå kokar ner till normer och värderingar för att lösa grundproblemet.

– Vi måste diskutera vad det innebär att vara del av och ha ett öppet demokratiskt samhälle. Samhället måste vara tydligt med vad som tolereras och inte. Var går gränsen? Man kan inte bete sig hur som helst, säger Hansson.

undefined
Stadsöskolans rektor valde att lämna sitt uppdrag efter en tids hotfulla trakasserier. Ett utfall som är oacceptabelt, menar kommunpolitiker i Luleå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!