Köpmantorget upplevs av många som en öde och otrygg miljö som man helst väljer att passera förbi. Våren 2023 började infrastruktur- och serviceförvaltningen utreda vad man kan göra för att få ett attraktivare torg. Tre olika alternativ har presenterats för politikerna i infrastruktur- och servicenämnden.
Ett återkommande problem är att skifferplattorna som lagts på torget spricker och går sönder på grund av tunga varutransporter och snöröjning, då Köpmantorget används som snöupplag. Det blir en ojämn yta med uppstickande stenkanter som man kan snava på.
– Det blir problem med de här skifferplattorna när de reser sig, det kan ju vara rent farligt. Vi ser att vi behöver göra någon åtgärd som gör att det blir säkrare att gå där, säger Ulrika Lundberg (V) som är ordförande för infrastruktur- och servicenämnden.
Majoriteten har därför beslutat att gå vidare med alternativ 1, som innebär att skifferplattorna tas bort på körytan på Köpmangatan och Timmermansgatan. Skifferplattorna ska ersättas med smågatsten. Torget möbleras med parkbänkar och blomlådor som kommunen redan äger. Det här alternativet innebär en investeringskostnad på 2,15 miljoner kronor.
– Det var det vi tycker att vi har råd att lägga på Köpmantorget i det här läget, säger Ulrika Lundberg.
Ledamoten Anette Asplund (KD) ville gå ännu längre, hon föreslog att kommunen skulle välja nollalternativet; att bara lappa och laga trasiga områden med asfalt.
Politikernas beslut tas emot med besvikelse vid Köpmantorget. Barberaren och Luleåprofilen Christer Engberg tycker att det är rätt att ta bort skifferplattorna men att betydligt mer än så behöver göras.
– Torget är en fin samlingspunkt, det ligger fint och det är vindstilla. Det här torget förtjänar ett bättre öde, det måste vara ett långsiktigt tänkande, säger Christer Engberg.
Annika Olsson, som driver butiken Norra bo vid Köpmantorget är försiktig när hon kommenterar beslutet.
– Jag hoppas att Jimmy Renlund ska ta tag i det här, han vet vad vi vill, säger Annika Olsson.
Annika Olsson tillägger att det är viktigt med en attraktiv miljö i stadskärnan.
– Vill vi erbjuda något för alla, både Luleåbor och besökare, så måste vi kunna leverera, säger Annika Olsson.
Förvaltningen hade föreslagit ett dyrare alternativ för politikerna, som innebar att fem stora träd skulle planteras i torgets nordvästra hörn. Träden skulle kombineras med upphöjda växtbäddar med perenner och buskar. I ett hörn skulle ett nytt lektorn med spiralrutschkana byggas. Liksom i alternativ 1 skulle skifferplattorna bytas ut mot smågatsten.
Den totala investeringskostnaden uppskattas till 6,85 miljoner kronor och den årliga driftskostnaden till 500 000 kronor.
– Vår nämnd går back, vi har ett minusresultat. Att då dra på sig något som vi vet att vi inte har driftpengar till, jag tycker inte att man kan agera så, motiverar Ulrika Lundberg (V) beslutet.
Investeringskostnaden har lagts in i planen 2026-2028, vilket betyder att Köpmantorget tidigast kommer att åtgärdas under våren 2026.
– Det är ju ingenting som förhindrar att det kommer att bli ytterligare åtgärder längre fram. Men som det ser ut så är det inte möjligt att godkänna den här investeringen på nästan sju miljoner, säger Ulrika Lundberg.
Tror du inte folk blir besvikna när det inte blir mer än att skifferplattorna byts ut mot gatsten?
– Så kan det säkert bli. Jag tror att det är svårt att för gemene man förstå att det kan kosta så himla mycket, säger Ulrika Lundberg.