På tisdag förmiddag öppnar den internationella matmarknaden som gjorde stor succé i fjol. På måndag eftermiddag började de första lastbilarna att lossa sin last av godsaker och ställa i ordning sina stånd på Storgatan. I år kommer matmarknaden att pågå i fem dagar, mot fyra dagar i fjol. Det är också fler matförsäljare än i fjol.
Med fem ton engelsk nougat, tryffel och fudge i lasten återvänder Susy och Klaus Stöttwig med glädje till Luleå. Det tyska paret tillverkar sina godsaker i England.
– Vi var här för första gången i fjol och vi är så glada att vi kunde komma tillbaka hit, säger Klaus Stöttwig.
– Vi kom raka vägen från Tyskland, vi har kört 57 timmar, berättar Susy Stöttwig när de parkerat sin lastbil på Trekantens parkering.
De har 120 olika sorters godis i sortimentet. Efter matmarknaden i Luleå drar de vidare söderut, till Umeå, Östersund, Sundsvall och Falun. Sedan ska de tillbringa sex veckor i England med att sälja godis på julmarknader.
Kommunens miljökontor kommer att gå ut och kontrollera att livsmedelsstånden är hygieniska. Efter förra årets matmarknad ville smittskyddsläkaren att kommunens miljöinspektörer skulle kontrollera livsmedel som köpts in. Detta eftersom några personer hade blivit sjuka i salmonella. Proverna som togs på livsmedlen innehöll inte någon salmonella.
– Nej, det gick inte att visa att smittan kom från livsmedlen, säger Anna Karin Bergqvist, miljöinspektör.
Även livsmedelsprover som togs i andra kommuner, som matmarknaden besökte, var fria från salmonella berättar hon.
Det är bara på förekommen anledning, om det kommer in någon anmälan om misstänkt smitta, som kommunens miljöinspektörer kommer att ta prov på marknadsmaten.