Politik engagerar främst välavlönade medborgare. Så kan man tolka den redovisning av politikernas löner som Kuriren publicerar i dag.
Vänsterpartisterna toppar löneligan i kommunvalet i Luleå medan Socialdemokraterna har högsta medelinkomsterna när det gäller valet till landstinget. Det är kanske inte det förväntade resultaten.
– Det visar väl att vi har många kloka människor som trots att de själva har det hyfsat ställt ändå vill vara med och arbeta för en solidarisk politik, säger Nina Berggård, gruppledare för V i Luleå.
Hon pekar på att de som finns på partiets valsedel i Luleå är personer som jobbat länge och skaffat sig en bra inkomst.
– Men vi har inte så många pensionärer, säger hon.
Bäst avlönad av alla politiker i Luleå är vice kommunalrådet Niklas Nordström. Hans miljoninkomst från 2012 härrör dock från hans tid som delägare av en PR-byrå i Stockholm.
– Jag tror att man alltid inom politiken kommer att ha en överrepresentation av människor med högre utbildning och högre inkomster än snittet. Politik lockar engagerade och välutbildade som ofta är ledarämnen. Det innebär att de är efterfrågade i arbetslivet och ofta får chefsbefattningar och högre lön, säger Nordström.
Han betonar dock vikten av att partierna anstränger sig för att ha ett representativt urval av befolkningen på sina valsedlar.
I landstinget är det Socialdemokraterna som är bäst avlönade följda av Moderaterna, om vi undantar Knegarkampanjen. Karin Åström (S) är länsordförande och håller med Niklas Nordström.
– Men vi har många kandidater och det måste finnas en stor spridning dem emellan, säger hon.
Kandidater på årets valsedlar är betydligt bättre avlönade än sina väljare. I de allra flesta kommuner i länet är medelinkomsten i hela kommunen lägre än medelinkomsten i alla partier.
Rent generellt är unga, låginkomsttagare och i viss mån kvinnor underrepresenterade bland folkvalda. Och det är de etablerade partierna som också har de högst avlönade kandidaterna medan de med låga inkomster hittas bland de nya och små partierna.
– Det kan ju säga en del om vilka som engagerar sig i politiska partier men även om del om partiernas medlemmar och väljarbas, säger Charlotta Söderberg, statsvetare på Luleå universitet.
Hon har inte studerat undersökningen själv men säger:
– Men vi har inte social representation i vårt politiska system utan åsiktsrepresentation. Och de valdra företrädarna ska ju driva de åsikter som bestämts av medlemmarna. Det innebär ju att inkomsterna inte nödvändigtvis har en betydelse.
Materialet är sammanställt av nyhetsbyrån Siren som gått genom alla årets valsedlar till samtliga val – riksdag, landsting och kommun. Siffrorna avser kandidaternas deklarerade inkomster 2013 (2012 års inkomster).
Observera att det rör sig om de politiska företrädarnas förvärvsinkomster och inte om politikerarvoden. Det antal folkvalda i länet som försörjer på politiken är en klar minoritet.