Politiker låter bli att anmäla hot
Politiker som hotats låter i många fall bli att polisanmäla, omvittnar Leif Lindholm, Säpo. - Det kan komma fram i samtal först efteråt.
FÖRBEREDDA. Carina Sammeli, närmast, och Bertil Bartholdson samt ytterligare politiker överlade med polisen om hanteringen av hot, störningar och skadegörelse.
Foto: Andreas Wälitalo
Inför årets valrörelse håller polisen i länet en rad möten med lokalpolitiker och ett sådant möte hölls i Luleå igår.Facit i Norrbotten från de senaste valen är att det parti som berörts av de flesta polisanmälningarna om brott är Socialdemokraterna. Partiet har utsatts för skadegörelse och rivna valaffischer i högre grad än andra partier, åtminstone enligt antalet anmälningar. Orten i länet med mesta brottsligheten kopplad till valrörelsen är Piteå. I vad mån brottslingarna bär på motstående partiyttringar eller bara vill jävlas, har inte polisen kläm på.Det här rapporterades från polisen i Norrbotten.Förändras snabbt
Leif Lindholm berättade från Säpos horisont att hotbilden mot politiker generellt är låg idag.- Men den kan förändras snabbt, sade han och berättade om erfarenheter från det.Säpos uppdrag i valrörelsen är att på nationell nivå sammanställa en analys av vad som händer i landet. Det som händer i Norrbotten kan vara en företeelse som dyker upp någon annanstans, resonerade han.Lever med hot
Efter en valrörelse försöker Säpo få en samlad bild av vad som förevarit. Allt kommer inte fram ens då.- Men när du pratar med politiker öga mot öga visar det sig att det kommit hot. Det blir så mycket svårare för oss om vi inte får veta. Jag kan förstå att man inte vill anmäla eftersom politiker kan resonera att "då får jag läsa om det i tidningen i morgon". Du lever med ett hot och tvingas i det läget dra det om och om igen. Men då finns möjligheten att använda förundersökningssekretess, beskrev Leif Lindholm.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!