Polisens tekniker lever farligt

Polisens kriminaltekniker har haft för dålig utrustning vid undersökningar av brandplatser. Nu ska Rikspolisstyrelsen se till att de utrustas bättre.

Förödelsen på baksidan av Thai Thai. Kriminalteknikerna David Lindblom och Nicklas Eriksson

Förödelsen på baksidan av Thai Thai. Kriminalteknikerna David Lindblom och Nicklas Eriksson

Foto: Roland S Lundström

Luleå2013-07-26 09:10

Videon är inte längre tillgänglig

- Det måste bli en nationell ordning nu, säger Per Engström.

Som kriminaltekniker har man som uppgift att säkra och dokumentera spår och bevis vid brottsplatser. Ofta kan det röra sig om att utreda orsak vid bränder.

En miljö som är farlig, dels finns det rasrisker men framförallt finns det risker med att andas in farliga ämnen.

- Ibland har man nöjt sig med att bara ha skyddsmask vilket kanske inte alltid är tillräckligt, säger enhetschefen på Rikspolisstyrelsen Per Engström.
Framförallt är det farligt att andas in partiklar från brun-na kompositer. Exempel på kompositer är saker som är gjorda av kolfiber och glasfiber och som finns i flygplan, bilar, cyklar, skidor och en hel del andra sportprodukter.

Jobbstopp 

Det har visat sig att teknikernas utrustning har varit undermålig och under 2012 stoppades flera brandplatsundersökningar. I bland annat Dalarna och Örebro slutade tekniker att utföra brandplatsundersökningar helt under hösten. Orsaken var att det saknades komplett utrustning mot just brunna kompositer.

Inandning av brunna kompositartiklar kan jämföras med den erkänt hälsofarliga asbesten. Därför bör skyddsåtgärderna vara på samma höga nivå.

Med start i höst kommer Rikspolisstyrelsen starta en utredning som beräknas vara klar till årsskiftet för att komma åt problemet.

– Utrustning och skyddskläder har varierat beroende på var man har jobbat. Vi ska nu se till att det ser likadant ut över hela landet, säger Per Engström.

Riskanalys

Patrik Bylin är räddningsledare på räddningstjänsten i Luleå. Han menar att kompositer är bland de värre ämnena att andas in men att räddningstjänsten i Luleå alltid går in i med full utrustning.

– Egentligen är alla rester från en brand farliga, ingenting är bra att andas in, säger han.

Ansvarigt befäl från räddningstjänst och respektive polisbefäl gör i samråd en riskanalys av den eldhärjade platsen. Därefter kan kriminalteknikerna få grönt ljus att beträda platsen.

Krishantering

I Rikspolisstyrelsens utredning ska det också ses över hur det ser ut med kriminalteknikernas psykiska stöd vid eventuellt behov. Ofta konfronteras tekniker med obehagliga saker på de olika brottsplatserna.

– Vi vill att man ska få hjälp med debriefing för att hantera det på rätt sätt, säger enhetschefen på Rikspolisstyrelsen Per Engström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om