Polisens nya vapen

Snart kan polisen presentera ett nytt vapen i kampen mot drograttfylleri.Ett instrument som visar om det fanns grund för misstankarna.

POSITIV. Daniel Pettersson, chef på polisens trafikenhet, tror att det nya sållningsinstrumentet kommer att bli till stor hjälp i polisens arbete.

POSITIV. Daniel Pettersson, chef på polisens trafikenhet, tror att det nya sållningsinstrumentet kommer att bli till stor hjälp i polisens arbete.

Foto: Linda Wikström

Luleå2014-05-19 08:00

Under många år har polisen fört en framgångsrik kamp mot rattfylleriet efter vägarna genom att rutinmässigt testa bilförare. På det sättet blir det inte med nya sållningsinstrumentet som nu testas av polisen.

Skälig misstanke om brott kommer fortfarande vara ingången till att en bilförare väljs ut.

Det berättar Daniel Pettersson, chef för Norrbottenspolisens trafikenhet.

– Självklart kommer det underlätta för oss om vi får möjlighet att ta sållningsprov. Min min förhoppning, om de här proverna slår väl ut, är att man framöver kommer att kunna ta de här proverna mera slumpmässigt, säger Daniel Pettersson.

Fördelen är att om ett prov är negativt, då sparar den aktuella patrullen tid i och med att de slipper åka in till stationen för provtagning och vänta på analyser, förklarar Pettersson.

– Då kan man redan på vägen förklara att de kan åka vidare. På det sättet är det jättebra. Alla hjälpmedel är välkomna.

Sedan i mars testar en grupp med narkotikaspecialister sex instrument som baseras på saliv. Tre av dem är engångsstickor, stora som febertermometrar. De tre andra är större digitala instrument.

Bengt Svensson, kommissarie och trafikansvarig på Rikspolisstyrelsen, tror att arbetet mot drograttfyllerister kommer att effektiviseras. Men fortfarande kommer poliserna ute på platsen att tvingas lita på erfarenhet och polisiär känsla.

Därför ska de även i fortsättningen gå vidare med att göra ett bevisprov när det finns en stark misstanke om drograttfylla – även om sållningsinstrumentet visar ett negativt resultat, förklarar Bengt Svensson.

– Polisen måste lita på sig själv om det finns tydliga tecken. Annars är det farligt – föraren kan ju vara påverkad av droger som inte ger utslag, säger han.

Bengt Svensson konstaterar sedan att även om instrumenten fångar upp 70 till 80 procent av de vanligaste drogerna kan de inte upptäcka alla nya internetdroger.

Polisens nya vapen

• Sållningsinstrumenten upptäcker 70 till 80 procent av de vanligaste drogerna.

• Det tar mellan tre och tio minuter att använda instrumentet.

• Ett inblåsningsrör till sållningsinstrument för alkoholutandning kostar en krona. Ett sållningsprov för narkotika kan kosta hundra gånger mer.

• 75 till 80 procent av de blodprov som i dag tas på stationerna för att bevisa drograttfylla ger verkligen utslag för narkotika.

• Även om man använder ett sållningsinstrument för narkotika kommer det också fortsättningsvis att krävas att man tar ett bevisprov, ett blodprov, för att kunna använda resultatet i rätten.

Källa: Polisen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om