Polisen vill ha fångburar i bilarna
Att gripna och potentiellt aggressiva personer ofta transporteras flera mil till arresten utreds nu som ett arbetsmiljöproblem hos Norrbottenspolisen. En lösning kan bli burar i polisbilarna.
Säkerhetsproblem. Sedan två poliser angreps under en färd på väg mellan Haparanda och arresten i Kalix har fångtransporterna anmälts som ett säkerhetsproblem. Nu vill poliserna ha fångburar i bilarna. Foto: Scanpix
Foto: JESSICA GOW
Händelsen klassas som allvarlig i anmälan, inte minst mot bakgrund av att mannen tidigare är dömd för grova våldsbrott. För länspolismästare Håkan Karlsson är frågan inte ny: - Men lösningen är inte att öppna fler arrester, pengarna används bättre till att hålla fler poliser i yttre tjänst. Att det blir långa transporter häruppe är en fråga man måste acceptera eftersom Norrbotten är så stort. Det är något som måste övervägas när en person arresteras, säger han. Förutom att polisen i Haparanda och Kalix endast har arrest åt gången tillgänglig delar också Luleå och Boden sedan länge på en, liksom Piteå och Älvsbyn. Det är rationaliseringar som bidragit till att Norrbotten fått det största antalet poliser någonsin. På fyra år har antalet ökat med nästan hundra anställda - från 431 år 2006 till de 525 poliser som beräknas vara i tjänst i slutet av 2010. - En lösning skulle kunna vara transportsäkra fordon med burar installerade. Vi har anmält till Rikspolisstyrelsen att vi är ett län som har det här behovet. Problemet är att det finns inga sådana bilar i dagsläget, säger Håkan Karlsson. Frågan om burbilar är förenligt med lagar och säkerhetsföreskrifter, och om Norrbottens arrestanter därmed kan bli de första att buras in direkt vid gripandet, är en fråga som Rikspolisstyrelsen ännu inte kommit till klarhet med.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!