På grund av coronapandemin har kroglivet förändrats, och i takt med det har polisen sett att ungdomars hemmafester har ökat.
Och när studenten står för dörren befarar de att festerna kan bli än fler. Men det är inte bristen på polisresurser som oroar – snarare att festandet ska leda till pressa vården ännu mer.
– Vi är inte oroliga för att inte kunna hantera ordningen, men vi är oroliga för att vården har ett uppdrag – vi vill bromsa den här smittan så vi kan ha en fungerande sjukvård i Sverige. Utifrån ett samhällsperspektiv ser vi oro om man inte följer riktlinjerna, säger Patrik Hellberg.
Därför har polisen den senaste tiden varit ute på skolorna för att resonera med eleverna.
– Vi pratar om att vara små sällskap, så vi inte hamnar med massa främlingar i alldeles för stora grupper. De allra flesta har en jättestark förståelse, men det kanske inte var såhär man ville ha det när man en gång började blicka framåt mot sin examensdag.
Dessutom menar Hellberg att hemmafester utan insyn också utgör fler risker.
– På krogen är alkoholserveringen reglerad, och ordningsvakter ser om någon blir överförfriskad eller stökig. När den kontrollfunktionen inte finns vilket det inte gör om det blir stora privata fester, riskerar vi att få människor som blir alldeles för berusade, kanske tappar omdömet och riskerar att göra sig skyldig till våldsbrott eller i värsta fall sexualbrott. Och det är mer till gärningsmannen jag talar där: Tänk på hur mycket alkohol ni dricker.