Polisen tappade tid – i väntan på Socialstyrelsen

Polisen väntade på Socialstyrelsen – men där låg ärendet på hög.– Sådana här fall måste prioriteras, säger Synnöve Ödegård, patientsäkerhetsforskare.

Luleå2013-10-15 14:56

Ett och ett halvt år. Så länge väntade dåvarande vice chefsåklagare Thomas Ennefors, som höll i förundersökningen från början, på Socialstyrelsens utredning.

– Det rättsliga bygger i mångt och mycket på vilket ställningstagande Socialstyrelsen och HSAN har tagit. De tar inte ställning till om något brott har begåtts men det är någonting som inte har varit okej. Det styrker bara de misstankar vi har haft från början, sade Thomas Ennefors till Kuriren i februari 2012.

Då hade han tagit del av underlaget för HSAN:s beslut att dra in läkarens legitimation.

"Knepigt fall"

– Tittar vi på polisanmälningar generellt önskar vi att polisen avvaktar tills Inspektionen för vård och omsorg (myndigheten som ansvarar för tillsynen som tidigare låg hos Socialstyrelsen reds. anm.) har utrett fallet. Just för att polisen kan behöva sakkunnigt stöd för att bedöma sjukvård. Men det är knepigt i ett sådant här fall, säger Synnöve Ödegård.

"Måste prioriteras"

Att polisen inväntar de sakkunnigas utredning förutsätter rimliga handläggningstider.

Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm har i flera artiklar i Kuriren konstaterat att utredningen av läkaren tog oacceptabelt lång tid.

Enligt Holm borde utredningen ha tagit max ett halvår.

– Man måste prioritera sådana här ärenden. Annars riskerar man en förtroendekris. Den här typen av fall är ovanliga men viktiga eftersom det finns ett så stort samhällsintresse. Då måste man vara snabbare, säger Synnöve Ödegård.

BAKGRUND | DROGLÄKAREN

Den 24 februari 2012 beslutade Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, att dra in legitimationen för Norrbottensläkaren som försökt pressa kvinnor med missbruk att sälja sexuella tjänster.

Läkaren har också försett missbruksmarknaden med stora mängder narkotikaklassade läkemedel.

Två personer har intensivvårdats efter att ha överdoserat preparat från läkaren.

Läkaren överklagade till Förvaltningsrätten, men där gjordes samma bedömning som i HSAN.

Beslutet att dra in legitimationen är ett direkt resultat av Kurirens granskning som inleddes i maj 2011. Granskningen blottade stora brister i Socialstyrelsens arbete.

Trots att Norrbottens läns landsting anmält omfattande överförskrivningar av narkotikaklassade läkemedel samt sexuella trakasserier via SMS och MMS fick läkaren förtroendet att arbeta under utredningstiden. Kuriren kunde visa att Socialstyrelsens utredare aldrig hade kontaktat de drabbade patienterna, utan enbart lyssnat till läkarens egen version.

Efter att ha portats från tjänstgöring i Norrbottens läns landsting utövade han yrket via bemanningsföretag och i Västerbottens läns landsting.

Först när Kuriren i oktober 2011 publicerade e-post där läkaren försökt pressa en patient och hennes väninna att byta sex mot narkotikaklassade läkemedel, agerade myndigheterna. Läkarens dåvarande arbetsgivare i Västerbotten sade upp honom med omedelbar verkan. Socialstyrelsen gjorde om utredningen och kom nu fram till att han är "uppenbart olämplig" att utöva yrket, vilket lade grunden för HSAN:s beslut att dra in legitimationen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om