Polisen satsar på påsktrafiken

Påsktrafiken och skidorterna prioriteras när polisen mobiliserar sig inför påskhelgen.Målsättningen är att förebygga att förebygga brotten.

Luleå2012-04-05 06:00

Polisens erfarenheter från tidigare påskhelger är att trafiken är ett det största problemområdet. Därför väljer myndigheten att inrikta påskkommenderingen mot trafikövervakning av länet.

Främst kommer poliserna att synas vid turist- och skidorterna i fjällen, både efter vägarna och skoterledarna.

- Det kommer handla om både nykterhets- och hastighetskontrollen. Vårt huvudsyfte är inte att lagföra människor utan att våra kontroller och närvaro ska förebygga brott, säger Daniel Pettersson, kommenderingschef under påskhelgen.

Extrapersonal
Förhoppningen är att den taktiken ska leda till att folk tänker sig för och inte dricker alkohol kvällen innan de ska ut på vägen eller skoterleden. En minskad alkoholkonsumtion brukar också leda till att ordnings- och våldsbrotten blir färre.

- Vi bor i ett stort län och det är omöjligt att täcka av länet, men vi har kallat in extrapersonal och ska försöka vara där vi behövs, säger Daniel Pettersson.

Förrädiska isar
En tidig påsk innebär också mer skotertrafik och rörelse även i kusten men både polisen och länsstyrelsen varnar för förrädiska isar.

- Det har ju varit minusgrader i några dagar nu och vad jag har förstått så är sjöisarna i kusten ganska säkra men det krävs bara några plusgrader så ändras läget snabbt, säger Daniel Pettersson.

Eva Oscarsson, naturbevakare på länsstyrelsen, säger till Sveriges radio i Norrbotten att även isarna i fjällen är riktigt dåliga på vissa håll.

- Det är som att våren kommit en månad tidigare, isarnas kvalité motsvarar den som brukar uppstå i slutet av april, säger hon till SR Norrbotten.

Polisens tips för semestrande trafikanter i fjällen

1. Kontrollera utrustningen. Se till att vinterdäcken är i bra skick, har rätt mängd luft och att packningen är lastsäkrad.

2. Tänk på utrustningen. En tungt lastad bil och en bil med takbox eller släp beter sig annorlunda än i normala fall.

3. Stressa inte. Se till att du har god tidsmarginal, tänk på avståndet och håll hastigheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!