Polisen ryter till mot ökad "spontancruising"

Störande buskörning med A-traktorer och mopeder upplevs som ett allt större problem. Nu uppmanar polisen föräldrar att ta sitt ansvar. "Ett uns av kontroll kanske är på sin plats", säger Stefan Sammeli.

A-traktorer upplevs även som störande. Det kan polisen även vittna om, vilket har lett till ett 40-tal böter sedan 1 juli.

A-traktorer upplevs även som störande. Det kan polisen även vittna om, vilket har lett till ett 40-tal böter sedan 1 juli.

Foto: Dennis Pettersson

Luleå2021-09-09 06:00

Det är många år sedan skrålande raggare rullade runt i centrala Luleå i amerikanska bilar och störde lugnet under kvälls- och nattetid. I dag har A-traktorer och mopeder tagit över den sysslan, och det är ett problem som har ökat de senaste åren.

Det finns det anmälningar på och det har läsare vittnat om.

Sedan 1 juli i år kan polisen också efter en lagändring utfärda böter på plats för förargelseväckande beteende. Under de två första månaderna har 40 personer bötfällts inom polisens region nord.

Niclas Ekbom, gruppchef inom ingripandeverksamheten vid lokalpolisområde Luleå/Boden, har sett en tydlig ökning av det han kallar "spontancruising" under pandemin.

En anledning är stängda uteställen på grund av restriktionerna, tror han.

– Ungdomarna har ändå ett behov att umgås, spela musik. Så då har det blivit att man spontant har träffats på parkeringsplatser. Med ordningsstörning som följd, säger Niclas Ekbom.

Stefan Sammeli, gruppchef med placering i Boden tillsammans med Ekbom, konstaterar att polisen i dag har fått ett nytt "verktyg" i och med lagändringen. 

Men det viktigaste är trots allt att föra en dialog med ungdomarna, menar han.

– Det håller i ett längre perspektiv. Vi försöker ha en dialog med ungdomarna och få dem att förstå att det här är en belastning för kringboende. Vi har väl en uppfattning att det har funkat ganska väl. Ungdomar förstår det, säger Sammeli.

Niclas Ekbom uppmanar föräldrar, som har ungdomar som kör moped eller A-traktor, att vara uppmärksam.

– Någonstans har man ju hjälpt till att skaffa ungdomarna de här fordonen. Att se till att ens barn sköter sig, det ansvaret ligger ovillkorligt på föräldern. Det kommer aldrig någonsin bli ett ansvar som polisen har.

Patrik Linder, gruppchef i Luleå, är inne på samma linje som kollegan. Ansvaret ligger på föräldrarna om dessa fordon för oljud eller är trimmade.

Om inte, kan de göra sig skyldig till brottet tillåtande av olovlig körning.

Linder har ett tydligt råd till föräldrarna.

– Provkör och prata med barnen om det här. Skruva inte och hjälp dem att trimma mopederna till exempel.

I stort tycker han att merparten av de motorintresserade ungdomarna sköter sig.

– 99 procent av dem är väldigt trevliga och ha att göra med. Sedan är det en liten kategori som förstör för de andra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!