Riksförbundet M Sverige, konsumentorganisation för bilister och andra trafikanter, har utfört hastighetsmätningar utanför 18 grundskolor på 16 orter i landet. Mätningarna, som gjordes mellan klockan 07.30 och 08.30 under veckorna 20–22, visade att hälften av bilförarna körde för fort.
Högst uppmätt hastighet var 81 kilometer i timmen och minst dåliga på att hålla hastigheten var busschaufförerna.
Tony Gunnarsson, sakkunnig trafiksäkerhet på Riksförbundet M Sverige, tycker att det är olustigt att så många kör för fort utanför skolor och att polisen borde utföra omfattande hastighetskontroller vid skolor när höstterminen börjar.
– Man skulle kunna förvänta sig att förare tar extra stor hänsyn just till barn som är de mest oskyddade trafikanterna. Risken att en fotgängare eller cyklist upptäcks för sent, liksom risken att denne skadas är låg när föraren håller 30 km/h. Men vid hastigheter över 40km/h ökar risken för död eller allvarliga skador markant, säger han.
Enligt Mattias Martinsson, gruppchef inom trafikpolisen i Norrbotten, pågår just nu en årlig "nationell trafikvecka med fokus på hastighet", vilket innebär ett ökat antal trafikkontroller som koncentreras till platser där de mest behövs. Exempelvis i närheten av skolor och förskolor.
– Det är ett trygghetsskapande arbete som pågår konstant, även utöver den här veckan. Vi ser att det går fort, både i tätbebyggda områden och på höghastighetsvägar. Vi behöver finnas efter vägarna för om vi inte jobbar med problemen så kvarstår dem och det är ingen annan som gör någonting åt dem om inte polisen gör det.
För att få fler att hålla hastighetsbegränsningarna genomför polisen hastighetskontroller, både manuella och med hjälp av trafiksäkerhetskameror, automatisk trafiksäkerhetskontroll (ATK).
2021 utfärdades 263 000 hastighetsböter vilket var en ökning med 16,3 procent jämfört med 2020, enligt Polismyndighetens årsredovisning.
– Jag kan se en viss ökning redan nu i jämförelse med i fjol men fortsätter det så här kommer vi att skriva fler än förra året. Vi är aldrig sysslolösa, vi som arbetar med problematiken, säger Martinsson och tillägger att de omhändertar många körkort, främst på grund av hastighetsöverträdelser men även för rattfyllerier och viktbrott.
Margaretha Anttila Lundqvist, rektor på Östra skolan Luleå, upplever inte trafiken som ett problem, trots att skolan ligger inne i centrum.
– Vi riggar och gör allt vi kan för att undvika att det ska hända någonting. Eleverna kommer med buss, till fots och cyklandes från hela centrala stan och Kallkällan så vi måste det, säger Margaretha Anttila Lundqvist.
Hon beskriver hur man på Östra skolan lyckats skapa en kultur som präglas av ett säkerhetstänk och att det finns förutsättningar för barnen att ta sig tryggt till skolan.
Att Polisen har en nationella trafikvecka nu var inget som hon kände till men däremot vet hon att polisen brukar ha koll runt skolor i samband med skolstart i vissa kommuner.
– En fördel är att busshållplatserna ligger precis utanför skolgrindarna och är placerade så att eleverna kan ta sig över vägen på ett säkert sätt. Vi har dessutom alltid en vuxen ute som tar emot eleverna på morgnarna, säger rektorn.