Tre pojkar i 17-18-årsåldern dog och en 18-årig flicka fick enligt Region Norrbotten livshotande skador vid singelolyckan efter vägbron längs Brändövägen, natten till söndag.
Polisen utreder ärendet som vållande till annans död, vållande till kroppsskada och vårdslöshet i trafik men ingen är ännu delgiven misstanke om brott.
Erik Lampinen, ansvarig förundersökningsledare hos Luleåpolisen, berättar mer om utredningsåtgärderna.
– Bilen ska undersökas men jag vet inte när det är inplanerat att göras. Det ska även hållas förhör med förbipasserande allmänhet som var på platsen strax efter olyckan.
Den aktuella bilen tillhörde en förälder men Lampinen vill inte precisera mer kring det i dagsläget.
Inte heller vill han uppge vem polisen tror körde bilen eller huruvida ungdomarna hade säkerhetsbälten på sig.
– Inget jag kan kommentera nu.
Men ni har bilden klar för er kring vem som satt bakom ratten?
– Nej, jag kan inte säga till hundra procent vem som körde bilen.
Han konstaterar att det dröjer innan polisen har en tydligare bild av olycksförloppet.
– Som det ser ut blir det svårutrett, med tanke på utgången för flera i bilen.
Vägsträckan har en hastighetsbegränsning på 80 kilometer i timmen. Det fanns inga tydliga bromsspår på olycksplatsen och bilen ska inte heller ha fått möte av någon annan bil på den smala vägbron.
– Man kan anta att det var en hög hastighet i och med att det gick som det gick. Men hur olyckan skedde och vilka hastigheter det handlade om, det vet vi inte ännu.
En arbetshypotes är att bilen kom över på fel sida av vägen, åkte mot broräcket och därefter flög med bilens underrede mot två träd innan den landade på taket.
– Ungefär så har det skett, säger Lampinen.
Den överlevande flickan har dock ännu inte hörts, mot bakgrund av skadeläget. Enligt SVT Nyheter Norrbotten var hon passagerare i personbilen.
– Vi ska höra henne så snart det är möjligt men det blir inte i dag i alla fall.
Det är osäkert om alla tre förolyckade pojkar dog i direkt anslutning till olyckan men livräddande insatser skedde av räddningstjänst och ambulanspersonal.
– I alla fall en av pojkarna fick genomgå hjärt- och lungräddning.
Förundersökningsledaren konstaterar att unga i Luleå åter drabbas av en tung tragedi, veckor efter att en 18-årig pojke hittades drunknad i Svartöbrinken.
– Två väldigt allvarliga händelser som på kort tid drabbar många – kompisar, klasskamrater, föräldrar och syskon. Svårt att finna ord. Jag känner med de drabbade, säger förundersökningsledare Erik Lampinen.