Polisen larmades inte till olyckan

När den allvarliga kalkolyckan inträffade på SSAB på måndagen larmades inte polis till platsen. "Rutinerna har följts som de ska", säger Sarah Hummerdal, pressansvarig på SOS alarm

Tre personer skadades i en arbetsplatsolycka på SSAB, men polisen larmades inte till platsen.

Tre personer skadades i en arbetsplatsolycka på SSAB, men polisen larmades inte till platsen.

Foto: Lars-Göran Norlin

Luleå2020-09-15 09:22

Tre personer skadades i olyckan på måndagen men varav två intensivvårdas på Sunderby sjukhus för allvarliga skador, men polisen fick inte kännedom om händelsen förrän på tisdagsmorgonen. 

– Antingen har det gått fel, att de är den mänskliga faktorn som gjort att man inte kontakta polis initialt när det har hänt. Jag kan inte svar på vad det är som har hänt. Det brukar fungera alldeles utmärkt med SOS alarm. Det kom inte till vår kännedom i alla fall det kan konstateras säger Ulf Palm, chef på polisens miljöbrottsgrupp i region nord.

Men det ska det normalt göra?

– Ja, erfarenheten säger att vi naturligtvis vill få oss det är till livs i samma veva som det händer. När man skickar ambulans och personal till platsen där folk har skadat sig så då brukar det här fungera alldeles utmärkt.

Men enligt SOS alarm har de inget uppdrag att kontakta polisen i sådana här fall.

– Det händer att vi larmar polisen, men det finns inget uppdrag hos SOS alarm att göra det vid den här typen av olyckor och därför gjordes det inte går, säger Sarah Hummerdal.

– Vi har gått igenom det här ärendet och tittar vi på de uppdrag och larmplaner som finns så finns det inget uppdrag från SOS alarm att göra det. Det är en fråga som rör många olika delar bland annat hur patientsekretess ska hanteras och annat och det är inte skrivet i det rutiner som finns. 

I liknande fall tidigare har det skett att SOS alarm har kontaktat polisen. 

– Sedan vet jag att det har gjorts vid vissa tillfällen ändå, men det är inget som ligger i vårt uppdrag att göra. Så när vi går igenom ärendet från igår så ser vi att rutinerna har följts som de ska. 

Gårdagens olycka betecknades som ett vårdärende. 

– I SSAB:s fall så har de en egen räddningstjänst och man betraktar då det här som ett vårdärende så tittar vi på larmplan och på de uppdrag som finns så ligger det inte i uppdraget att larmat polisen, utan det ska ske via andra kanaler via de rutiner för arbetsmiljö som finns på företaget.

Polisen har nu påbörjat utredning av olyckan och har kontaktat åklagare på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

– En anmälan har upprättats och lottas in till Åklagarmyndigheten och utifrån åklagarens direktiv så ska sedan en del utredningsåtgärder göras, säger Ulf Palm

Polisen ska under tisdagen hålla förhör och utföra teknisk undersökning av olycksplatsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!