Kuriren har i ett tidigare avslöjande visat hur enkelt det är för minderåriga att köpa sprit via Snapchat. Vi stämde träff för ett fejkköp och konfronterade säljaren bakom aliaset Festbolaget. Efter bara en timme hade vår reporter en spritflaska i handen. Nu har vi pratat med polisen för att ta reda på vad de har för kunskap om den olagliga verksamheten.
– Sprit är mer tillgängligt för ungdomar idag på grund av sociala medier. Förut kanske man frågade sitt syskon om de kunde köpa ut, idag behöver du bara skriva ett anonymt meddelande, säger kommunpolisen i Luleå, Magnus Carlborg.
Under Putte i parkens festivalhelg frågade Kuriren flera ungdomar i åldern 14-16 år om de kände till spritförsäljningen via Snapchat. De flesta svarade att de visste hur de skulle göra om de ville få tag på sprit.
– Du kan skriva till ett bolag som heter Festbolaget, det är där de flesta får det dem dricker. Det är starka grejer, man "snear" ganska hårt på det, säger en sextonårig kille.
Magnus Carlborg skriver också under på att spritlangningen är välkänd.
– Senast i morse pratade jag med en förälder som berättade om just kontot Festbolaget.
Men det kontot är långt ifrån unikt. Kuriren fick svar från fyra konton som sa att de sålde sprit i Luleå, alla med namn kopplade till sprit och alkohol. Trots att det sker så pass öppet säger Carlborg att polisen inte kan förhindra detta själva.
– Vi vet om att det sker försäljning av sprit till ungdomar via Snapchat. Men att tro att polisen ska kunna stänga ner alla såna konton och tillgångsbegränsa är naivt.
Istället menar Magnus Carlborg att det viktigaste är att lyfta ämnet och göra folk medvetna om att det sker.
– Brott mot alkohollagen har inte ett jättehögt straffvärde, däremot har detta stora konsekvenser utifrån ett folkhälso- och ungdomsperspektiv. Det märkte vi även under Putte i parken, att det var mycket ungdomsfylla.
Efter att Kuriren konfronterade säljaren Festbolaget blev vår reporter blockerad på Snapchat. Ett tag senare fick vi ett nytt meddelande från Festbolagetextra och det tidigare kontot försvann. En vanlig taktik hos försäljarna berättar polisen.
– Namn och konton byts ut ofta vilket gör det svårare för oss att följa med. Samtidigt vill de ju behålla sin kundkrets genom att vara lätta att hitta, men det är ju alldeles för lätt.
Huruvida spritförsäljningen via Snapchat kan vara kopplad till annan kriminalitet menar Carlborg är svårt att veta. Men det faktum att det var smuggelsprit vi fick tag på tyder ändå på att större brottslighet är involverad.
– Att smuggla in sprit har ett högre straffvärde och om det är så uppstyrt kan det vara en del av en större helhet. Men det finns nog exempel på både smålangare och större mer organiserad langning i stan.
Bland unga födda på 00-talet anger 80 procent att de använder Snapchat, enligt siffror från internetstiftelsen. För föräldrar som har barn i denna ålder finns det vissa saker att tänka på enligt Magnus Carlborg.
– Man måste vara medveten om att barn idag är exponerade för allting på sociala medier. Prata med barnen och håll koll på i vilket skick de kommer hem. Var också medveten att unga ofta har flera olika konton på dessa plattformar för att gömma langning.
Han avslutar med ett medskick till ungdomarna:
– När du dricker okontrollerade produkter, i det här fallet insmugglad sprit, vet du ju faktiskt inte vad du får i dig. Det medför en risk som du behöver vara medveten om.