Polisen håller koll under intensiv trafikhelg

Bland det värsta trafikpolisen Per Hartman vet, är när han ser barn utan bilbälte i bil.

Per Hartman är relativt ny som trafikpolis i Norrbotten. "Jag kände att jag verkligen skulle kunna uträtta något som trafikpolis", säger han

Per Hartman är relativt ny som trafikpolis i Norrbotten. "Jag kände att jag verkligen skulle kunna uträtta något som trafikpolis", säger han

Foto: Petra Älvstrand / Frilans

Luleå2019-12-20 05:00

–  Eller barn som sitter i knät när föräldrarna kör. Vad tänker man på då? Det är livsfarligt och absolut förbjudet!

Per Hartman och hans kollegor som arbetar med trafikövervakning i Norrbottens län borde ändå vara luttrade. De ser rätt mycket när de stoppar bilar ute på vägarna. Men just detta med obältade barn tar hårt på tålamodet.

– En vanlig ursäkt är ofta "Jag ska bara... " eller "Ja, men han eller hon blir så ledsen när hon sitter ensam i stolen".

Det är i sådan lägen Per Hartman kan bli arg, men han är medveten om att han vinner ingenting på att skrika eller domdera.

– Det går att bli arg utan att visa det.

I gruppen som sköter trafikövervakningen i länet ingår sex poliser, en chef (som också är polis) och tre civilanställda bilinspektörer. Bilinspektörerna är inblandade i kontrollen av den tunga trafiken, vilket står för en stor del av uppgifterna även för poliserna i gruppen. Trafikpoliserna är alltså inte ute på vägarna "bara för att sätta fast" dig. Bedöms det som nödvändigt kan de mycket väl hjälpa till med att jaga busar.

– Folk som är arga på oss av någon anledning kan säga när vi stoppar bilar: "Varför är ni inte ute och jagar våldtäktsmän?"

Det känns naturligtvis lite ruskigt när Per Hartman tittar in i din bil och säger: "Körkort- och nykterhetskontroll". Var har du körkortet, det var här igår?

– Jag brukar börja så att fråga efter körkortet och säga att vi ska göra en nykterhetskontroll, säger han.

– Under början av samtalet kan jag upptäcka annat. Jag kan misstänka att det finns narkotika med i bilden, jag tar mig en titt på i vilket skick bilen är. Jag får veta om du har körkort eller inte och så vidare.

Det finns måna ställen i och runt Luleå där bilisterna missar, alternativt slarvar, ofta i trafiken. Exempel är det närmast legendariska Sinksundet, där polisen tagit många fortkörare under året. Det andra är backen upp mot Kungsgatan från Smedjegatan. Där är det bara tillåtet för buss och taxi, men där kör andra fordon.

Hastighetskontrollerna vid Sinksundet har blivit omtalade under året. Inte minst därför att bilisterna borde veta att där sker hastighetskontroller.

– De som kör där är också folk som bor i området, på Hällbacken till exempel. De borde inte köra för fort för de vet att det finns barn i området och andra oskyddade trafikanter.

Nu stundar en av årets mest trafikintensiva helger, julhelgen. Per Hartmans bästa råd är: Stressa inte och var utvilad.

– Att du är nykter tar jag för givet.

Alla andra råd, som att du har en uppladdad mobiltelefon och varma kläder, kanske lite vatten att dricka, är också viktiga men inte lika viktiga.

– Med en telefon kan du ringa och säga att du kommer lite senare.

Stress i trafiken kan leda till att du ligger för nära framförvarande bil, så nära att du inte hinner bromsa när något händer. Om du är stressad kanske du kör för fort eller du kanske inte har din vanliga koll på trafiken.

Per Hartman gillar inte skvallrare, personer som varnar mötande bilister för kontroller som poliserna har utefter vägen.

– Det kan vara så att vi inte står där för att göra kontroll utan för att vänta på en efterlyst eller någon annan. Om det personen blir varnad kan den vika in på en annan väg och försvinna.Vikanske verkligen behöver ta den här personen.

Sex poliser på en tredjedel av Sverige.

– Om jag skulle önska något av tomten, skulle det vara att vi blir några fler, säger Per Hartman.

Fakta/Julresetips

Stressa inte. Du tjänar inte så mycket tid på att stressa. Pausa ofta.

Ladda mobiltelefonen. Med den kan du ringa och säga att du kommer lite senare är det var tänkt. Så du slipper stressa.

Var utvilad och naturligtvis nykter.

Bra saker att ha i bilen. Spade, reflexer, extra kläder och varma skor, vatten att dricka, bogserlina, startkablar, extra spolarvätska.

Håll avstånd i jultrafiken. Det kan vara halt och fler fordon än vanligt på vägarna.

Lyssna på radion.

Dela på körningen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!