På tisdagen hämtades två barn av en polispatrull från sina skolor i Kiruna kommun. Senare flögs barnen plus föräldrar och två syskon till med ett chartrat plan till Kirgizistan.
De två skoleleverna hämtades från Nya raketskolan och från Bergaskolan och hann bara ta hastiga farväl av sina skolkamrater. Händelsen upprör föräldrar och skolpersonal som bevittnade det hela.
– Att hämta en elev från skolan kan inte vara i enlighet med skollagen, sade Anders Karlsson, rektor på skolan, till Kuriren.nu redan på tisdagen.
Han kallar ingripandet för "ett uppenbart olämpligt agerande".
Men Peder Nilsson försvarar hur polisen löste sin uppgift.
– Normalt gör vi inte så här men som situationen utvecklades var detta det bästa sättet att lösa den. Vi åkte dit på pappans uppmaning och det fungerade hur bra som helst, säger Nilsson.
Han berättar att avvisningen var planerad och familjen informerad. Men genom något missförstånd fanns bara pappan och de två minsta barnen hemma när polisen kom dit för att köra hela familjen till det flygplan som chartrats särskilt för detta.
– Pappan kunde inte själv åka och hämta de två barn som var i skolan, han ville inte lämna de två minsta ensamma. Så han föreslog att vår patrull skulle åka i stället, säger Peder Nilsson.
Enligt Nilsson gick allt bra och utan "inga uppslitande scener".
– Det var inga komplikationer. Jag kan förstå att det kan vara uppslitande att säga hejdå till sina kompisar men det var inga komplikationer, säger han.
Bakom det hela låg även ekonomiska orsaker.
– Det hade inte varit bra om vi fått ställa in planet som chartrats för flera hundratusen kronor, medger Peder Nilsson.
Lärare och personal på skolan var inte informerad om att eleven skulle utvisas. Enligt Nilsson är detta inte polisens uppgift, den informerar familjen som sedan får berätta om avvisningen för sin krets. Han är dock på det klara med polisen inte ska hämta barn från skolan vid ut- och avvisningar.
– Nej, det är inte lämpligt. Men här var det mer eller mindre frivilligt. Familjen har accepterat att åka hem och insett att de inte har någon framtid i Sverige. Vår personal fick både tack och kramar när det åkte och det är nog första gången, berättar Peder Nilsson.
Anders Karlsson menar dock att polisingripanden på skolor skadar det förtroende för det svenska rättsväsendet som man försöker bygga upp, särskilt bland flyktingbarn. De ser ofta polisen som ett hot snarare än ett stöd och detta arbetar skolan med. Aktioner av den typ som gjordes på de två Kirunaskolorna på tisdagen motverkar det arbetet menar Karlsson.
Föräldern Göran Landström berättar att han och andra avser att försöka få kontakt med den utvisade familjen i Kirgizistan.
– Vi är skärrade, det är ju fortfarande oroligt där och det känns nödvändigt med en uppföljning. Familjen har ju varit i Sverige i flera år, säger han.