Polisen fälls av JK: "Lämpar över berusade till vården"

Kraftigt berusade och utsatta människor blir lämnade åt sitt öde av polisen i Norrbotten. Det hävdar ett vaktbolag som nu får rätt av Justitiekanslern. ”Det är inte tänkt att samhället ska fungera så här”, säger Patrik Nicklasson, vd för Väktarskolan.

"Det var över 20 minusgrader och han saknade ytterkläder. Han kunde inte vara kvar på sjukhuset men skulle fryst ihjäl utomhus. Vi fick tillsammans med personalen på sjukhuset samla kvarglömda kläder. Sedan betalade jag en taxi åt honom som gick till södra hamn i stan. Där gick han och la sig under en gångtunnel", säger vd:n för Väktarskolan, Patrik Nicklasson.

"Det var över 20 minusgrader och han saknade ytterkläder. Han kunde inte vara kvar på sjukhuset men skulle fryst ihjäl utomhus. Vi fick tillsammans med personalen på sjukhuset samla kvarglömda kläder. Sedan betalade jag en taxi åt honom som gick till södra hamn i stan. Där gick han och la sig under en gångtunnel", säger vd:n för Väktarskolan, Patrik Nicklasson.

Foto: Elisabeth Hedman

Luleå2021-05-05 12:00

Anmälan till Justitiekanslern (JK) kommer från vaktbolaget Väktarskolan där bolaget listar ett axplock av händelser mellan 2018 till 2020. 

– I korthet så försöker polisen lämpa över berusade människor till vården och när vårdpersonalen friskbedömer personen så anser polisen inte längre att det finns skäl att ta in personen till arresten. Där blir det galet. Bara för att man inte är i behov av medicinsk vård betyder det inte att man är nykter, säger Patrik Nicklasson, vd för Väktarbolaget.

Nicklasson var själv delaktig i ett av fallen som skedde i somras. Han berättar hur de fann en mycket berusad person, nerkissad och med fradga runt munnen, vid Luleå busstation. Mannen kunde inte stå upprätt. Polisen var upptagen med andra ärenden och ringde istället in en ambulans till platsen. Ambulanspersonalen ansåg att det inte fanns medicinska skäl för vård och åkte därifrån. Nicklasson ringde då polisen igen och frågade ifall man kunde köra in personen till arresten med eget fordon. Polisen nekade och sa att de skulle släppa den berusade mannen.

– Jag tog väldigt illa upp personligen. Vi blev tillsagda att lämna en person som inte kunde ta hand om sig själv. Det kändes fruktansvärt fel. Det är inte tänkt att samhället ska fungera så här och i min värld är det här personer som förtjänar att behandlas som människor, säger han.

Även i det andra fallet, som inträffade 2018, påstår Nicklasson att han fick kliva in. Då gällde det en man som inkom till Sunderby sjukhus med 2,6 promille i blodet. 

Enligt läkare var mannen inte i behov av vård och skrev ut patienten, varpå den kraftigt berusade mannen blev upprörd och hotfull. Väktare larmade då polisen som kom till platsen. Väl där meddelade polisen att mannen var för sjuk för att tas med till arresten. Polisen lämnade därefter sjukhuset. Ordningsvakten kontaktade då socialjouren som i sin tur hänvisade till polisen. Inte heller det kommunala härbärget ville ta emot mannen. Vid midnatt nekade polisen återigen den berusade mannen en andra gång och mannen lämnades ensam på sjukhuset.

– Det var över 20 minusgrader och han saknade ytterkläder. Han kunde inte vara kvar på sjukhuset men han skulle fryst ihjäl utomhus. Vi fick tillsammans med personalen på sjukhuset samla kvarglömda kläder. Sedan betalade jag en taxi åt honom som gick till Södra hamn i stan. Där gick han och la sig i en gångtunnel, säger Nicklasson.

Han menar att problemet där utsatta och berusade personer lämnas åt sitt öde har funnits i flera år.

– Många kollegor i branschen, både här men även i hela Sverige, är oroade över att deras relation till polisen ska försämras men jag känner att jag var tvungen att anmäla.

Nu har JK utrett fallet och har gett Väktarskolan rätt i de två fallen. Med anledning av anmälan har därför Polismyndigheten informerat sina anställda om att LOB inte ska tolkas som att lagen inte är tillämplig bara för att vårdpersonal har sagt att personer saknar vårdbehov.

Patrick Niklasson hoppas att JK:s kritik ska leda till förändring.

– Nu har polisen informerat sina anställda så jag hoppas inte det sker igen men annars får vi väl fortsätta att anmäla liknande händelser, säger verkställande direktören för Väktarskolan. 

Fakta om LOB

Lag om omhändertagande av berusade personer, LOB, ger polisen och ordningsvakt rätt att omhänderta en berusad person, som inte kan ta hand om sig själv eller annars utgör en fara för sig själv eller andra. Om en ordningsvakt omhändertar en berusad person ska denne skyndsamt överlämna personen till närmaste polisman.

Om en person omhändertas ska denne transporteras till den plats som bäst svarar mot dennes behov. Det kan vara tillnyktringsenhet, vårdinrättning, socialtjänst, anhörig eller arrest.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!